Η εισηγμένη με την εξαγορά της Enel αποκτά καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας.
Με πολλαπλά τα οφέλη, από την μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, του ισχυρού πελατολογίου λιανικής μέχρι και την απόκτηση των δικτύων διανομής σε μια περίοδο όπου οι διασυνδέσεις είναι άκρως σημαντικές για την πράσινη μετάβαση, η ΔΕΗ αποκτά επιπροσθέτως μια γεωστρατηγική θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔEΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔEΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.
Αλλωστε όπως είχε πει ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων τον περασμένο Ιούνιο η συγκεκριμένη εξαγορά θα προσθέσει «πράσινο EBITDA» στη ΔΕΗ, αναθεωρώντας παράλληλα τον στόχο για τα EBIDTA του 2023 από 1,1 σε 1,2 δις ευρώ.
Η Enel Romania, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια. πελάτες. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔEΗ. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε τρείς περιφέρειες της χώρας, Βουκουρέστι, που αποτελεί μακρά την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας και Banat και Dobrogea. Διανέμει, έτσι ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5.000 MW. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας που εξαγόρασε τον Ιούλιο από τον όμιλο Lukoil.
Το τίμημα για την εξαγορά ανήλθε σε 1.240 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1.900 εκατ. ευρώ (για το 100%).
Η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.
Τα οφέλη της ΔΕΗ από την εξαγορά συνοψίζονται στα εξής:
-Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής θα αυξηθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση δηλαδή κατά 40%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της ENELστη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της διανομής, η οποία είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, επομένως θα έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ
-Στην δραστηριότητα της προμήθειας, η ΔΕΗ αποκτά επιπλέον 3,2 εκατομμύρια πελάτες και έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών της θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.
-Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) να αυξηθεί σε περίπου 4,4GW έναντι 3,5GW στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50% σε περίπου 15 GW.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνει ότι η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔEΗ, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔEΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας.»