Ένα από τα βασικά καθήκοντα της επενδυτικής τραπεζικής είναι η συνεχής αναζήτηση ευκαιριών για τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών μέσων. Συνήθως, αυτό το καθήκον εκπληρώνεται με το συνδυασμό ήδη υπαρχόντων στοιχείων για τη διαμόρφωση νέων χρηματοοικονομικών μέσων. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η κάλυψη των ειδικών αναγκών μεμονωμένων ομάδων πελατών. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «χρηματοοικονομική μηχανική».
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πλούσιο ταλέντο στη «χρηματοοικονομική μηχανική», με τον του Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της τράπεζας Βασίλη Καραμούζη να αναζητεί διαρκώς τρόπους αύξησης της πελατείας του πιστωτικού ιδρύματος, μέσω της παροχής ελκυστικών προϊόντων.
Στη βάση αυτή η Εθνική Τράπεζα δρομολογεί για το 2024 την εμπορική διάθεση ενός νέου προϊόντος αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά ενέργειας, που θα επιτρέψει αφενός στους καταναλωτές να κλειδώνουν το κόστος ενέργειας για μακροχρόνιες περιόδους, αφετέρου θα δίνει στους πωλητές τη δυνατότητα να οριοθετούν την τιμή διάθεσης της ενέργειας και συνεπώς την αποδοτικότητα του κάθε έργου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πρόκειται για ένα δομημένο προϊόν που θα έχει ως σκοπό να αποτυπώνει ορθά τη δυναμική των τιμών άμεσης παράδοσης ενέργειας (spot) και το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το μέσο οριακό κόστος παραγωγής, τις προσωρινές ανισορροπίες στην προσφορά και την ζήτηση και τις αιχμές των τιμών ενέργειας.
Το πόσο ελκυστικό θα είναι αυτό το προϊόν θα εξαρτηθεί από τις τιμές της ενέργειας στο χρόνο που θα γίνει η διάθεσή του, αλλά και από το εάν θα συνοδεύεται με κάποια κίνητρα (π.χ. φορολογικά).