Μιλώντας στο 5ο Renewable & Storage Forum, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Ελλάδας. «Έχουμε εκμεταλλευτεί το αιολικό και ηλιακό δυναμικό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες, που θα πρέπει να κρίνουμε το ποσοστό συμμετοχής της καθεμίας».
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ένα παράδειγμα, είναι η λειτουργία του demand response. Ωστόσο τίθεται ζήτημα, για αυτούς που δε συμμετέχουν τί θα κάνουν. «Χρειάζεται κόσμος για να υλοποιηθούν όλα αυτά».
Στην συνέχεια, αναφερόμενο στο ζήτημα του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, διευκρίνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα αναφερόμαστε σε έργα που έχουν λάβει άδειες και όχι σε ηλεκτρισμένες πηγές. «Όσοι έχουν πάρει από τον Οκτώβριο του 2020 θα έπρεπε να είναι έτοιμοι. Όμως αυτή τη στιγμή έχουμε 3 γιγαβάτ που δεν έχουν ηλεκτριστεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι χρειάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τα έργα που παίρνουν όρους σύνδεσης, ώστε πραγματικά να υλοποιούνται.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. «Τα τελευταία 2 χρόνια λιγότερο εισαγωγικοί. Άρα η στρατηγική μας να γίνουμε μακροπρόθεσμα εξαγωγική προχωράει». Τόνισε όμως, ότι η αναβάθμιση των διασυνδέσεων με Ιταλία, Βουλγαρία και Αλβανία δεν επαρκούν, καθώς τα κέντρα ζήτησης είναι στην κεντρική Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, εστίασε στη σημασία υλοποίησης του Green Aegean Interconnector, που θα συνδέσει τη χώρα με τη Γερμανία. Όπως είπε, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ομολόγους του, όπως και ο ΑΔΜΗΕ με τους αντίστοιχους διαχειριστές, έχοντας λάβει την κρίσιμη θετική ανταπόκριση από πλευράς Γερμανού Διαχειριστή.
Μάλιστα, το έργο έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της Υπουργού Ενέργειας του Βελγίου, που δεσμεύθηκε να στηρίξει το έργο, εφόσον τεθεί, στο Συμβούλιο Υπουργών, σε ένα δείγμα ότι η χώρα της εκδηλώνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διασύνδεση.