Με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους στους δήμους το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας θεωρείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού. Κάθε χρόνο δαπανώνται 400 εκατ ευρώ από τους δήμους για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
«Μας απασχόλησε αν θα πρέπει να δίνονται χρήματα για ορυκτά καύσιμα αντι για νέους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υφυπουργός Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου και σημείωσε πως θα προωθήσουμε την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ που θα καλύπτουν το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των ΟΤΑ.
Το πρόγραμμα θα καλύψει τις 13 περιφέρειες και 332 δήμους και 127.500 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου Α, 9.455 παροχές ΔΕΥΑ, 3.570 παροχές ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Όλοι μαζί καταναλώνουν 3GW το χρόνο και στόχος είναι καλυφθεί η μισή κατανάλωση με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω του εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Οι ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να πέσουν στα 300 εκατ. ευρώ. Οι ετήσιες καταναλώσεις των ωφελούμενων αγγίζει τα 3GW και με τα έργα σχεδιάζεται να πέσει στα 1.620GW. Για τον συμψηφισμό των 1.620 GWh/ετησίως, θα απαιτηθεί ενδεικτικά η εγκατάσταση 1,1GW νέων ΦΒ σταθμών με μπαταρίες συνολικής χωρητικότητας 1,1 GWh (1h). Για την κάλυψη των αναγκών των ΟΤΑ θα αναπτυχθούν νέοι σταθμοί οι οποίοι θα λάβουν ενίσχυση μέσω διαγωνισμών που θα διενεργήσει το υπουργείο ενέργειας. Στους διαγωνισμούς θα συμμετέχουν ώριμα έργα με οριστική προσφορά σύνδεσης. Οι σταθμοί θα αποζημιώνονται από τον δαπεεπ με λειτουργική ενίσχυση (€/MWh) για 20 έτη. Σε κάθε περιφέρεια θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών όπου θα συμμετέχουν οι ωφελούμενοι. Η παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ θα συμψηφίζεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με τις καταναλώσεις της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών
Όπως ανέφερε η κα Σδούκου το πρόγραμμα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εντός της κυβερνητικής θητείας. «Θα ενεργοποιήσουμε άμεσα το πρόγραμμα και μέχρι τέλος της τετραετίας τα πρώτα έργα θα είναι στην πρίζα» είπε η υφυπουργός Ενέργειας και σημείωσε πως σήμερα ως πολιτεία επιδοτούμε τους κοινωνικά ευάλωτους από τα ΥΚΩ, πλέον θα υπάρχει σημαντικό όφελος που θα το δουν πρώτα οι ευάλωτοι και στη συνέχεια οι υπόλοιποι χρήστες. Θα πρέπει οι δήμοι μιας περιφέρειας να συστήσουν μια ενεργειακή κοινότητα, με το υπουργείο Ενέργειας να τους παρέχει την τεχνική βοήθεια. Επίσης, με βάση μελέτη που θα γίνει θα υπάρχει εικόνα των καταναλώσεων κάθε περιφέρειας. Διαστασιολόγηση με βάση τις καταναλώσεις για το τι ισχύ χρειάζεται να έχει ένα έργο.