Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την «γάγγραινα» των ρευματοκλοπών είναι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς το σκοπό αυτό σχεδιάζονται σύνθετα και αυστηρά μέτρα.
Οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται πλέον στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις 13.000 ετησίως.
Ωστόσο, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι μικρό σε σύγκριση με την Βρετανία που οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται σε 250.000 ετησίως και κοστίζουν σχεδόν 1,5 δισ. λίρες στους βρετανούς καταναλωτές.
Είναι ενδεικτικό πως η ΕΕ δεν έχει μπορέσει να καταρτίσει στατιστικά για τις ρευματοκλοπές, κάτι που δείχνει πως το τοπίο είναι θολό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές θα είναι εξαιρετικά αυστηρό, καθώς θα προβλέπει, προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή, φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια, αλλά και την αφαίρεση άδειας τους ηλεκτρολόγου που εμπλέκεται.
Πιο συγκεκριμένα θα προβλέπεται:
-Εκτός των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης έως τρία έτη, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
-Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
-Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων .
-Η είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.