Ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα έχει χαρακτηριστεί από στελέχη της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας το υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο έχει μπει σε περιπέτειες και είναι άγνωστο τελικά αν θα ολοκληρωθεί. Δεν πάνε πολλοί μήνες από τότε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ανέφερε πως βρισκόμαστε κοντά στο στάδιο των υπογραφών.
Προ τετραμήνου το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωνε την κατακύρωσης υπερ της κοινοπραξίας ΔΕΗ – Archirodon της κατασκευής του υδροηλεκτρικού. Η προσφορά που προσφέρθηκε από το σχήμα αφορούσε την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού ισχύος 333MW καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας. Μάλιστα η ΔΕΗ τον περασμένο Σεπτέμβριο τόνιζε πως «στην παρούσα φάση, το κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ - Archirodon βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αναθέτουσα Αρχή του διαγωνισμού η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης της υποβληθείσας προσφοράς».
Το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας από την πλευρά του ανακοίνωνε ότι η κοινοπραξία όφειλε εντός τριών μηνών να συμπράξει συμφωνία με την ESM, την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.
Τελικά, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, καθώς χθεσινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για ακύρωση του διαγωνισμού, επικαλούμενο δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Κάγια Σούκοβα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η υπουργός υποστήριξε πως η κοινοπραξία ενημέρωσε ότι «ορισμένοι όροι του διαγωνισμού καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση του έργου από τις τράπεζες». Την οριστική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο, μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ.
Τελικά μένει να αποδειχθεί αν οδεύουμε προς ναυάγιο για το έργο το οποίο δεν έπεσαν ποτέ υπογραφές, παρά τα όσα ειπώθηκαν, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν η ΔΕΗ θα κάνει πίσω. Πάντως, μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός πως πριν από συγκεκριμένο διαγωνισμό είχαν ναυαγήσει άλλοι 13 διαγωνισμοί.