Με τους περισσότερους καταναλωτές να βρίσκονται στο πράσινο τιμολόγιο τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φουντώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Στη μάχη της διεύρυνσης των μεριδίων αγοράς έχουν πέσει οι εταιρείες με τον ανταγωνισμό να μεταφέρεται στο πεδίο των σταθερών τιμολογίων ή των κλειδωμένων τιμών.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ο αιφνιδιασμός της αγοράς από την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας που ανακοίνωσε κίτρινο τιμολόγιο με σταθερή χρέωση 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και διάρκεια 8 μηνών. Το νέο πρόγραμμα της εταιρείας, την κατατάσσει στη φθηνότερη πρόταση της αγοράς, μια πρόταση που σύμφωνα με την ενημερωτική της καμπάνια ισχύει για αιτήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα και άλλες εταιρείες αναμένεται να ανεβάσουν τον πήχη του ανταγωνισμού με χαμηλότερες χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια όπως η nrg του ομίλου της Motor Oil με το μπλε τιμολόγιο σε σταθερή χρέωση στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Μπορεί ακόμη να μην έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα πολύχρωμα τιμολόγια και οι καταναλωτές να «βομβαρδίζονται» με την επιθετική εμπορική πολιτική των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο ο ανταγωνισμός, όπως πολλές φορές έχει πει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης δείχνει να είναι έντονος. Και αυτό αποτυπώνεται στις τιμές αφού σε διάστημα λιγότερο από έναν μήνα οι χρεώσεις της σταθερής κιλοβατώρας εμφανίζουν ραγδαία αποκλιμάκωση.
Τα μπλε τιμολόγια και οι τιμές
Το σήμα για τη μάχη στο μπλε τιμολόγιο είχε δώσει η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε από το Δεκέμβριο τιμή 17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα σταθερά για έναν χρόνο με 5 ευρώ πάγιο, ακολούθησε η Elpedison και ο ΗΡΩΝ με 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Protergia με 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ η Ελιν με 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα πάγιο 5 ευρώ/μήνα αλλά για αιτήσεις έως 15/01/2024, δώρο τα πάγια τριών μηνών. Η NRG ανακοίνωσε μπλε τιμολόγιο στα 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο που διαμορφώνεται στα 3,5 ευρώ με e-bill και πάγια εντολή και φτάνει έως τα 5 ευρώ.
Το πλεονέκτημα που δίνει η αγορά του μπλε τιμολογίου στους προμηθευτές είναι η σταθερότητα του πελατολογίου. Οι εταιρείες που εξασφαλίζουν πελάτες στο μπλε σταθερό τιμολόγιο δεν κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες από τον ανταγωνισμό στις τιμές στη διάρκεια του έτους, ή να μείνουν και με απλήρωτους λογαριασμούς και μπορούν να υπολογίζουν σε ένα σταθερό περιθώριο κέρδους μακροπρόθεσμα.
Πάντως, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις επιλογές τους και να αναζητούν τους όρους και τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις. Το “μπλε” τιμολόγιο έχει σταθερή τιμή κιλοβατώρας και παγίου και η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, ένα ή δύο έτη. Στο μπλε τιμολόγιο εκτός από την τιμή της κιλοβατώρας οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στο πάγιο γιατί εμφανίζει σημαντικές διαφορές. Ανάλογη είναι η κατάσταση με τη συνέπεια και για το μπλε τιμολόγιο με τη συνέπεια. Υπάρχουν προγράμματα που έχουν ως προϋπόθεση τη συνέπεια στην πληρωμή. Επιπλέον το μπλε τιμολόγιο είναι το μόνο που έχει ρήτρα αποχώρησης, κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.