Υπομονή πρέπει να κάνουν όσοι σκέφτονται να αλλάξουν πάροχο ρεύματος. Θα πρέπει να περιμένουν και τα τιμολόγια Φεβρουαρίου, ειδικά για τα πράσινα τιμολόγια. Ο καιρός και το τσουχτερό κρύο φαίνεται να επηρεάζουν το πράσινο τιμολόγιο ανάλογα με τους συντελεστές του κάθε παρόχου.
Ηαύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια από την απότομη πτώση της θερμοκρασίας έφεραν εκτόξευση των τιμών, αφού οι εκτιμήσεις δείχνουν πως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αντικαταστήσει τον καυστήρα πετρελαίου με κλιματιστικά ή άλλα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιανουαρίου) η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 19,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα 104,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό πέντε εβδομάδων.
Πάντως η σύγκριση τιμών και η διαφάνεια αν και αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές ρεύματος ωστόσο δεν εξασφαλίζουν την πορεία των τιμών της ενέργειας προς την κατεύθυνση που θέλουν τα νοικοκυριά δηλαδή να πληρώνουν φθηνότερα τον λογαριασμό ρεύματος.
Τα φθηνά τιμολόγια του Ιανουαρίου οφείλονται στην πτώση της τιμής του φυσικού αέριου και την Τιμή Εκκαθάρισης Ενέργειας (ΤΕΑ) του Δεκεμβρίου 2023. Η ΤΕΑ διαμορφώθηκε στα 102 ευρώ ανά MWh και η τιμή του TTF ήταν στα 30 ευρώ ανά MWh. Για τον Ιανουάριο του 2024 η ΤΕΑ είναι άγνωστη για τους πολλούς αλλά γνωστή για τα εξειδικευμένα στελέχη της ενεργείας. Η μέση τιμή του TTF τις πρώτες 9 ημέρες του Ιανουαρίου είναι 30 ευρώ ανά MWh. Χθες η τιμή του σημείωσε πτώση κατά 8,76% στα 31,52 ευρώ. Ο βασικός λόγος για αυτήν την ανοδική κίνηση του φυσικού αερίου τις προηγούμενες μέρες ήταν η επέλαση του ψύχους στην Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά και η αναστάτωση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τι θα γίνει με τους απλήρωτους λογαριασμούς
Το ζήτημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους προμηθευτές. Μόνο για την προηγούμενη χρονιά τα «φέσια» ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται αλλαγές σε ό,τι αφορά το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο να μπουν όρια στον ενεργειακό «τουρισμό».
Με βάση τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν έως και τρεις παρόχους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε τέταρτο, εφόσον δεν προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών τους στον προηγούμενο πάροχο.
Σε σχέση με τους επαγγελματικούς καταναλωτές θα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης έως και σε δύο παρόχους και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν σε τρίτο, αν δεν προχωρήσουν σε διακανονισμό οφειλών στον προηγούμενο.
Στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η σήμανση των κακοπληρωτών, ώστε οι εταιρίες να γνωρίζουν αν ο υποψήφιος πελάτης τους είναι κακοπληρωτής. Η σήμανση (debt flagging) θα φαίνεται στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ, όμως οι πάροχοι δεν θα μπορούν να εκδίδουν εντολές για αποκοπές ρεύματος.
Παράλληλα, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί τρόπο να κάνει ευκολότερες τις μετακινήσεις για τους συνεπείς καταναλωτές (υπολογίζονται στο 80% του πελατολογίου των παροχών), περιορίζοντας τη γραφειοκρατία που απαιτείται.
Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών έχει μεταπέσει στο «πράσινο» ειδικό τιμολόγιο. Και παρότι για την ώρα δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες μετακινήσεις καθώς για τον Ιανουάριο οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, σε μια ρευστή ενεργειακή αγορά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές οι οποίες θα οδηγήσουν πολλούς στην αναζήτηση φθηνότερου προϊόντος από το διαθέσιμο «χρωματολόγιο» των παροχών ρεύματος.