H χαμηλότερη μέχρι σήμερα μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο έναντι της τιμής του Δεκεμβρίου προοιωνίζεται χαμηλότερες χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου. Στις συνθήκες αποκλιμάκωσης των χονδρικών τιμών ρεύματος τον Ιανουάριο έχει συμβάλλει τιμών ρεύματος τον Φεβρουάριο συμβάλλει και η τιμή του φυσικού αερίου που βαίνει μειούμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο συμβόλαιο αερίου TTF για παράδοση τον Φεβρουάριο κινείται εδώ και ημέρες κάτω από τα 30 ευρώ/ MWh, ενώ σε χαμηλή τροχιά βρίσκεται και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Την Παρασκευή, (26/1), το TTF έκλεισε στα 27,7 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή των ρύπων έχει υποχωρήσει στα 63,1 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, από περίπου 80 ευρώ τον Δεκέμβριο. ‘Όσο για τη χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα (29/1) στα 83,72 ευρώ/ΜWh (+21%), ένα επίπεδο πολύ κοντά με τις τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ετσι με αυτές τις συνθήκες και με τη μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο να διαμορφώνεται έως σήμερα (29/1) σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στα 93,81 ευρώ/MWh, έναντι μέσης τιμής 102,2 ευρώ/MWh του Δεκεμβρίου 2023, είναι μάλλον δύσκολο για τους προμηθευτές να προχωρήσουν σε αυξήσεις τόσο στο «πράσινο» όσο και στο «κίτρινο» τιμολόγιο.
Ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου καθεστώτος της λιανικής αγοράς ενέργειας σημαδοτήθηκε από το χαμηλό πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά και το οκτάμηνο προϊόν της Φυσικό Αέριο, που πυροδότησε την κόντρα μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της εταιρείας εξέλιξη που παράλληλα δρομολογεί αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και ποικιλία τιμολογίων.
Ανατροπή σε ό,τι αφορά το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ και την τιμή του Φεβρουαρίου έναντι του Ιανουαρίου είναι δύσκολο να έρθει, καθώς με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh πράγμα που σημαίνει ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν τις δυο επόμενες ημέρες έχουμε μια μεγάλη αύξηση της χονδρικής που θα ανατρέψει τον μέσο όρο. Ωστόσο στα πράσινα τιμολόγια άλλων προμηθευτών, ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής και σε άλλους σε υψηλότερη.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε το όφελος παραμένει στον προμηθευτή, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό.
Πώς θα κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου
Με βάση αυτά τα δεδομένα κάποιοι μιλούν για «κίτρινο» τιμολόγιο Φεβρουαρίου στα 12-3,50 λεπτά του ευρώ/KWh ή και ακόμη χαμηλότερα, και «πράσινο» στα 14-15 λεπτά του ευρώ/KWh.
Εξάλλου στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα αναμένεται να παίξει και η υπόθεση του οκτάμηνου τιμολογίου με σταθερή τιμή της Φυσικό Αέριο, η οποία μπορεί να έχει κληθεί σε απολογία από τη ΡΑΑΕΥ ωστόσο έδωσε το έναυσμα για την αλλαγή της υπουργικής απόφασης που αφορά τη χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων. Όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, που θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών ωφελεί εν τέλει τους καταναλωτές, αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές της απόφασης δίνοντας δυνατότητα παρουσίασης σταθερών τιμολογίων διάρκειας μικρότερης του ενός έτους και συγκεκριμένα κατά ελάχιστο έξι μηνών.
Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου όλων των προμηθευτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ την 1η του μήνα ενώ μηχανισμός σύγκρισης τιμών υπάρχει και στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis με την ενεργοποίηση του «καλαθιού της ενέργειας». Με το νέο εργαλείο, που γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΡΑΑΕΥ, οοι καταναλωτές θα μπορούν παράλληλα να συγκρίνουν τα προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου σε μια διαδικασία αλλαγής συμβολαίου.