Η σχετική έρευνα για την αξιολόγηση πιθανής καταχρηστικής συμπεριφοράς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον τομέα χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είχε εκκινήσει το Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Η Κομισιόν τότε είχε εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της κατά την υποβολή προσφορών, ενδέχεται να περιόρισε τον ανταγωνισμό στις ελληνικές αγορές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2013 και 2019. Ειδικότερα, λαμβανομένης υπόψη της θέσης της ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής, κρίθηκε πως η ΔΕΗ είχε πιθανότατα υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών που εμποδίζουν την ικανότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό στις αγορές χονδρικής και στις σχετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συνιστά επιθετική πρακτική αποκλεισμού, η οποία παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, η οποία μπορεί να επηρεάσει το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης αυτής ορίζεται στον αντιμονοπωλιακό κανονισμό (κανονισμός αριθ. 1/2003 του Συμβουλίου), τον οποίο μπορεί να εφαρμόζει τόσο η Επιτροπή όσο και οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών της ΕΕ.
Το άρθρο 11 παράγραφος 6 του κανονισμού 1/2003 προβλέπει ότι η κίνηση διαδικασίας από την Επιτροπή συνεπάγεται την απώλεια από τις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών της αρμοδιότητάς τους να εφαρμόζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ στις εν λόγω πρακτικές. Το άρθρο 16 παράγραφος 1 του ίδιου κανονισμού προβλέπει ότι τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν αποφάσεις που ενδέχεται να συγκρούονται με απόφαση την οποία σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή κατά διαδικασία που έχει κινήσει.
Η ΔΕΗ χθες εξέφρασε την θέλησή της να συνεργαστεί με τις αρχές της Κομισιόν για την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που όπως αναφέρει, εξετάζουν την περίοδο από το 2013 έως το 2019, πολύ πριν τον μετασχηματισμό της εταιρείας αλλά και την λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού (target model).
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ακόμη και αν η ΕΕ κρίνει ότι είναι βάσιμες οι κατηγορίες για κατάχρηση περί δεσπόζουσας θέσης, η σημερινή λειτουργία της αγοράς δεν θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα συμμόρφωσης που νομοτελειακά εφαρμόζει η εταιρεία λόγω των δομικών αλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού που έχουν συντελεστεί τα τελευταία λόγια. Κατά την ΔΕΗ ακόμη και στο δυσμενές σενάριο επιβολής προστίμου από την ΕΕ, αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει το πλάνο της επιχείρησης.