Επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου (σε επόμενη φάση πιθανό και με το Ισραήλ) και ειδικότερα η περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του έργου (που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Έλληνα Διαχειριστή Μεταφοράς) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Νεότερες πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει προ μηνών υποβάλει αίτηση στην ΕΤΕπ για λήψη δανείου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι συζητήσεις μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της τράπεζας, σε ανώτερο τεχνικό επίπεδο, είναι σε προχωρημένο στάδιο. Η ΕΤΕπ έχει ζητήσει από τον φορέα υλοποίησης -και ιδιοκτήτη- του έργου την κατάθεση νέων παραδοχών ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση, ώστε να επανεξετάσει την παραχώρηση του δανείου.
Θυμίζουμε πως όταν ακόμα το έργο ανήκε στην κυπριακή εταιρεία EuroAsia Interconnector, η ΕΤΕπ είχε απορρίψει το αίτημα του προηγούμενου φορέα υλοποίησης για χαμηλότοκο δάνειο περίπου 600 εκατ. ευρώ, στη βάση μιας τεχνικής μελέτης που ετοίμασε η τράπεζα και η οποία κατέληγε σε απορριπτικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του έργου.
Μετά την ανάληψη της διασύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και την κατάθεση δικού του αιτήματος για παραχώρηση όρων δανειοδότησης, η ΕΤΕπ μπήκε σε φάση επαναξιολόγησης του έργου, στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί. Δηλαδή, την κατασκευή πλέον του έργου από έναν οργανισμό με μεγάλη και μακρά τεχνογνωσία στα θέματα διασυνδέσεων, τον οποίο η ΕΤΕπ έχει ήδη δανειοδοτήσει για προηγούμενα ανάλογα έργα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκαν και οι νέες τεχνικές παραδοχές, ώστε να αξιολογηθεί η αίτηση για παραχώρηση του δανείου.
Πληροφορίες του philenews από πηγές που έχουν γνώση περί των εξελίξεων γύρω από τη διασύνδεση αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε πολύ πρόσφατα την αρνητική για το έργο, όπως προωθείτο από τη EuroAsia Interconnector, μελέτη της ΕΤΕπ και ήδη η Ομάδα Έργου και άλλο τεχνικό προσωπικό του οργανισμού εργάζονται για να αντικρούσουν βασικά συμπεράσματα του κειμένου, καθώς θεωρούν, όπως θεωρούν και τεχνοκράτες στο Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, ότι η μελέτη στηρίχθηκε σε λανθασμένες ή ελλιπείς παραδοχές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην Κύπρο, την σταδιακή ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και τις προοπτικές αξιοποίησης του καλωδίου, ως προς την ενέργεια που θα μπορεί να μεταφέρει.
Πηγές στην Ελλάδα επισημαίνουν πως ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί δεδομένο πως η αρχικά αρνητική μελέτη της ΕΤΕπ θα αντικρουστεί με επιτυχία, ότι θα αποδειχθεί ενώπιον των αξιολογητών της ΕΤΕπ η βιωσιμότητα και επικερδότητα του έργου και ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση για παραχώρηση του δανείου.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές του ΑΔΜΗΕ με επενδυτικά ταμεία και άλλους ενδιαφερόμενους για συμμετοχή στο έργο και τη χρηματοδότησή του, με πολύ καλές προοπτικές, σύμφωνα και με δημοσιεύματα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι και το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, TAQA, με το οποίο ήδη ο ΑΔΜΗΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.
Η ανεπίσημη ενημέρωση που υπάρχει ως προς το κατασκευαστικό μέρος του έργου αναφέρει πως η Nexans προχωρεί βάσει του προγραμματισμού στην εκτέλεση του συμβολαίου για την κατασκευή του καλωδίου. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα τεχνική αποστολή της Nexans θα έχει επαφές με την Ομάδα Έργου που συνέστησε ο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, για αξιολόγηση του σημείου στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες.
Όπως έγινε γνωστό, ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει εκταμιεύσει ποσό περίπου 160 εκατ. ευρώ από τη χορηγία των 657 εκατ. που εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ για την υλοποίηση της διασύνδεσης.