ΔΕΗ: Ανεβάζει ταχύτητες σε τηλεπικοινωνίες, data centers και υποδομές ΑΙ

ΔΕΗ: Ανεβάζει ταχύτητες σε τηλεπικοινωνίες, data centers και υποδομές ΑΙ
Τρίτη, 21/05/2024 - 06:26

Με στόχο τη συγκέντρωση του 10% της εταιρείας σε μια διετία η ΔΕΗ θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και μετά τον Αύγουστο οπότε και λήγει.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2024 το πρόγραμμα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Σήμερα η εταιρεία κατέχει το 5,6% των μετοχών της και όπως είπε ο κ. Στάσσης στόχος της διοίκησης που θα τεθεί προς έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων τον Ιούνιο, είναι η συνέχιση του προγράμματος για μια διετία ώστε να συγκεντρωθεί το 10% των μετοχών. Το ποσοστό αυτό σημείωσε ο κ. Στάσσης μιλώντας σε περίπου 80 αναλυτές, σχεδιάζεται να διατεθεί κατά το 1/3 για πιθανές νέες εξαγορές, ενώ άλλο 1/3 των μετοχών θα ακυρωθεί προς όφελος των μετόχων και τέλος 1/3 θα διατηρηθεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων στα στελέχη του ομίλου.

Παρουσιάζοντας το συνολικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου ο κ. Στάσσης τόνισε ότι κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη παραγωγής σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ενίσχυση του pipeline των έργων ΑΠΕ τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και η αύξηση των έργων αιολικής ενέργειας για λόγους διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου παραγωγής.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο ανάπτυξης στις ΑΠΕ τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και μέσω συνεργασιών. Συνολικά το χαρτoφυλάκιο έργων της εταιρείας φτάνει τα 20 GW , από τα οποία τα 11,3 GW είναι της ΔΕΗ και τα υπόλοιπα μέσω συνεργασιών με RWE, Intrakat, Motor Oil και Mytilineos.

Τα σχεδιαζόμενα έργα εκτείνονται στην Κροατία 0,5 GW, την Ιταλία 0,5 GW, τη Βουλγαρία 0,5 GW, τη Ρουμανία με εγκατεστημένη ισχύ 0,7 GW και pipeline 6 GW και βεβαίως την Ελλάδα όπου η εγκατεστημένη ισχύς είναι 4 GW και το pipeline 12,7 GW. Αυτό το σύνολο αυτών των έργων τα 11,3 GW αναπτύσσονται από την ίδια τη ΔΕΗ, ενώ τα 8,9 GW σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες όπως η Intrakat (2,7 GW), RWE (2 GW), Motor Oil 2 (GW) και Μυτιληναίος (2 GW).

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση στόχος είναι η ΔΕΗ να αναδειχθεί σε έναν κορυφαίο ενεργειακό παίκτη για την ευρύτερη περιοχή αλλά και διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου και σε άλλες δραστηριότητες όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα data centers και οι υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Στην κατεύθυνση αυτή για το υπόλοιπο του του 2024 οι κινήσεις που θα γίνουν θα αφορούν την επέκταση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, αλλά και την ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, που στο τέλος Μαρτίου του 2024 είχε φθάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Επίσης το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία (East Med Corridor), ενώ θα συνεχιστεί η ενσωμάτωση της Κωτσόβολος και θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία data centers και υποδομών ΑΙ.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, μέσω της ΔΕΗ blue, η ΔΕΗ κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς 35% στα δημόσια σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, έχοντας 2.090 σημεία στο τέλος του α’ τριμήνου του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Στην Ρουμανία, συνεχίζει την ανάπτυξη των σημείων φόρτισης έχοντας φτάσει τα 400 σημεία έναντι 292.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τριμήνου αυξήθηκε σημαντικά η λειτουργική κερδοφορία με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €459 εκατ., αυξημένα κατά 64% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της Διανομής, της βελτίωσης της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της προσθήκης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023, κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 86 εκατ. ευρώ έναντι 51 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023.