Στα επίπεδα Ιανουαρίου τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Ιούλιο – Αυξημένα κατά 14%

Στα επίπεδα Ιανουαρίου τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Ιούλιο – Αυξημένα κατά 14%
Τρίτη, 02/07/2024 - 08:43

Οριακά κάτω από τις χρεώσεις του Ιανουαρίου θα πληρώσουν τον Ιούλιο οι πελάτες της ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία για δεύτερο μήνα απορροφώντας σημαντικό μέρος από την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής τον περασμένο μήνα.

Παρέχοντας έκπτωση 31% επί της βασικής χρέωσης τα πράσινα τιμολόγια της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ αυξάνονται κατά 14%.

Ειδικότερα, για τον Ιούλιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται στα 14,385 λεπτά. Οι αντίστοιχες χρεώσεις τον Ιούνιο ήταν στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες στα 12,64 λεπτά ανά κιλοβατώρα για μεγαλύτερες καταναλώσεις με την αύξηση να φτάνει στο 13,8%. Η χρέωση στο νυχτερινό τιμολόγιο είναι στα 11,418 λεπτά ενώ το μηνιαίο πάγιο για το πράσινο τιμολόγιο παραμένει στα 5 ευρώ.

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ, που αποτελεί και τον πάροχο για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, υπολείπονται σημαντικά από την εκτίναξη κατά 22% που κατέγραψε τον Ιούνιο η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και η οποία αποτελεί τον βασικό παράγοντα που διαμορφώνει τις τιμές των πράσινων τιμολογίων.

Οι νέες χρεώσεις είναι οριακά κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς όταν και εφαρμόστηκε το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η ΔΕΗ και τότε παρείχε το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς. Οι χρεώσεις ημέρας ήταν στα 13,635 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Για τα νοικοκυριά οι καταναλώσεις των οποίων ξεπερνούσαν τις 500 κιλοβατώρες ήταν στα 14,595 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ φαίνεται να σώζει για άλλη μια φορά την παρτίδα κρατώντας την τιμή της κιλοβατώρας σε ανταγωνιστικά επίπεδα παρέχοντας εκπτώσεις στους καταναλωτές. Τον Ιούλιο η έκπτωση του 31% ακολούθησε τη μεγάλη έκπτωση 38% που είχε δώσει τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη έκπτωση από τότε που βγήκαν στην αγορά λιανικής τα πράσινα τιμολόγια, απορροφώντας και πάλι σημαντικό μέρος της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους.Και αυτό την ώρα που άλλοι πάροχοι προχωρούν σε σημαντικές αυξήσεις υπό το βάρος της αύξησης της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού. Εντός της ημέρας θα έχουν ανακοινωθεί και από τους υπόλοιπους παρόχους οι νέες χρεώσεις ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Solar Energy, o πάροχος με τη δεύτερη χαμηλότερη χρέωση τον Ιούνιο έχει ανακοινώσει αυξήσεις με το πράσινο τιμολόγιο να διαμορφώνεται τον Ιούλιο στα 0,174 ευρώ από 0,125 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

Οι χρεώσεις για το πράσινο τιμολόγιο της Elpedison για τις καταναλώσεις έως 100 κιλοβατώρες είναι χαμηλότερες από τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώνονται στα 0,148 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,154 ευρώ τον Ιούνιο) και την έκπτωση που παρέχεται στη Βασική Χρέωση Προμήθειας στα 0,065 ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 0,025 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 100 κιλοβατώρες και την τελική χρέωση να διαμορφώνεται στα 0,188 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,179 τον περασμένο μήνα. Το πάγιο της εταιρείας παραμένει στα 4 ευρώ όπως και τον Ιούνιο.

Η νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος για δεύτερη μήνα και οι προοπτικές να διατηρηθούν υψηλά όλο το καλοκαίρι προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων ωστόσο στο τραπέζι προς ώρας δεν βρίσκεται το θέμα επαναφοράς των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης πέρα από τα πράσινα τιμολόγια υπάρχουν τα μπλε και τα κίτρινα που είναι φθηνότερα ενώ αναφορικά με την πορεία των τιμών του ηλεκτρισμού είχε σημειώσει ότι «επηρεαζόμαστε πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες πρέπει να σας πω ότι έπεσαν αισθητά όταν μειώθηκε η ζήτηση τον Απρίλιο. Όταν λοιπόν έχεις αυξημένη ζήτηση, σε αυτήν προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε δίκτυο ευρείας ενεργειακής διασύνδεσης. Αντίστοιχα, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, αυτό μας διαλύει λόγω φωτοβολταϊκών».