Μπλε τιμολόγια οι εναλλακτικές για τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός επιδοτήσεων ρεύματος

Μπλε τιμολόγια οι εναλλακτικές για τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός επιδοτήσεων ρεύματος
Παρασκευή, 19/07/2024 - 06:36

Τη μετακίνηση σε άλλα τιμολόγια και κυρίως τα σταθερά μπλε προκρίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης ως λύση για τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός επιδοτήσεων τον Αύγουστο.

«Μια επιχείρηση αν είναι ενεργοβόρος μπορεί να αλλάξει τιμολόγιο στην περίπτωση που είναι στο πράσινο. Μπορεί εύκολα να μετακινηθεί στο μπλε ή στο κίτρινο, συνεπώς υπάρχουν εναλλακτικές και για τις επιχειρήσεις» όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι. Πρόσθεσε δε ότι όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις δεν έχει διαβάσει την τελευταία οδηγία της ΕΕ, η οποία είναι πολύ αυστηρή και δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στην αγορά.

Οσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο να μετακινούνται από μήνα σε μήνα σε διαφορετικά τιμολόγια ή παρόχους. «Εχεις πάντα τη δυνατότητα να αλλάξεις τιμολόγια αλλά για τον μέσο καταναλωτή δεν είναι εύκολο και δεν το προτείνω αλλά για μια επιχείρηση συμφέρει». Πάντως διευκρίνισε ότι πολλές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να πληρώσουν αναδρομικά το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που κατέβαλαν ενώ δεν το δικαιούνται είναι ωφελημένες στο δεκαπλάσιο σε σχέση με αυτά που θα λάμβαναν αν έπαιρναν επιδοτήσεις όπως τα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί επιστροφές ύψους 138 εκατ. ευρώ για την διετία 2019 – 2020 ενώ εκτιμάται πως για το σύνολο της περιόδου οι επιστροφές φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ οι επιστροφές ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019, 2020 και 2021 είναι ύψους 78,2 εκατ. ευρώ, 60,39 εκατ. ευρώ και 78,23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός δεν έχει γίνει καμία σημαντική αλλαγή στις χρεώσεις των μπλε τιμολογίων. «Αυτή στιγμή δεν έχουμε καμία σημαντική αλλαγή στα μπλε και δεν θα έχουμε γιατί αφορούν μεγάλες περιόδους. Επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα στη χονδρική» είπε προσθέτοντας ότι δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Όπως είπε, τα futures για την Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, δείχνουν για τον Αύγουστο επάνοδο στην κανονικότητα.

Οι εταιρείες παρέχουν ανταγωνιστικά μπλε σταθερά τιμολόγια μέσω των οποίων ο καταναλωτής μπορεί να προστατευθεί σε μεσοπρόθεσμη βάση. Μάλιστα η ΔΕΗ τον Ιούλιο προσέφερε 12μηνο μπλε τιμολόγιο στα 14,3 λεπτά/KWh, δηλαδή στο επίπεδο που θέλει να κρατήσει το ΥΠΕΝ το ύψος και των κυμαινόμενων τιμολογίων για τον Αύγουστο μέσω των επιδοτήσεων.