Τάσεις αποκλιμάκωσης στο ρεύμα για δεύτερη ημέρα- Τι θα καθορίσει το ύψος των επιδοτήσεων

Τάσεις αποκλιμάκωσης στο ρεύμα για δεύτερη ημέρα- Τι θα καθορίσει το ύψος των επιδοτήσεων
Παρασκευή, 19/07/2024 - 06:33

Η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής αποδίδεται είτε στο γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο ελληνικό μείγμα είτε γιατί έγινε αποσύζευξη της βουλγαρικής αγοράς από την ελληνική λόγω αυξημένης ζήτησης από την πλευρά της Βουλγαρίας, που δεν μπορούσαν να σηκώσουν οι διασυνδέσεις.

Τάσεις αποκλιμάκωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος καταγράφονται τις δύο τελευταίες ημέρες ενώ η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής τόσο για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή όσο και για το ύψος των επιδοτήσεων για τα οικιακά τιμολόγια που θα χρηματοδοτηθούν από την δίμηνη φορολόγηση των υπερκερδών.

Η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής αποδίδεται είτε στο γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής στο ελληνικό μείγμα είτε γιατί έγινε αποσύζευξη της βουλγαρικής αγοράς από την ελληνική λόγω αυξημένης ζήτησης από την πλευρά της Βουλγαρίας, που δεν μπορούσαν να σηκώσουν οι διασυνδέσεις.

Ωστόσο, από τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της αγοράς υποστήριζαν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά τις 22-24 Ιουλίου, ενώ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες ότι τον Αύγουστο φαίνεται ότι θα επέλθει ισορροπία αν κρίνει κανείς από τα προθεσμιακά συμβόλαια που κινούνται στα 100 ευρω/MWh. Μάλιστα όπως είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις και πόσο θα είναι η έκτακτη εισφορά του φυσικού αερίου θα καθοριστεί από το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο των ακραίων τιμών. «Πριν δούμε τη λήξη του φαινομένου δεν θα αποφασίσουμε τη φορολογία. Πρέπει να δεις πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Μια παράμετρος είναι πότε θα λήξει το φαινόμενο γιατί αυτό θα προσδιορίσει το ποσό. Αν κρατήσει μέχρι τέλος Ιουλίου είναι τελείως διαφορετικό το ποσό. Και δεύτερον να δούμε τις χρεώσεις των παρόχων για τον Αύγουστο και μετά θα ανακοινώσουμε την επιδότηση και τον φόρο διότι αν πάρουμε τις αποφάσεις τώρα μπορεί να ωθήσουμε σε υψηλότερες τιμές» τόνισε.

Έτσι πλέον τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και η αγορά -παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- παρακολουθούν την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς από την οποία θα εξαρτηθούν τα εξής:

• Το ύψος των τιμολογίων λιανικής που θα ανακοινώσουν την 1η Αυγούστου οι προμηθευτές

• Το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσει τα τιμολόγια στο εύρος των 14-16 λεπτών/KWh για τον Αύγουστο και

• Το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο για να καλυφθούν οι επιδοτήσεις.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε που θα «κλείσει» η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου καθώς είναι διαφορετικό να μιλάμε για μέση τιμή στα 120 ευρώ/MWh και διαφορετικό για 150 ευρώ/MWh ή 170 ευρώ/MWh. Από τη χονδρική τιμή θα εξαρτηθεί το ύψος των επίμαχων πράσινων και κίτρινων κυμαινόμενων τιμολογίων και κατ΄ επέκταση το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει η κυβέρνηση, αλλά και το ύψος του έκτακτου τέλους που θα επιβάλει.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες για τα τιμολόγια Αυγούστου και αν δηλαδή θα απορροφήσουν μέρος του κόστους κάτι που έγινε τους δύο προηγούμενους μήνες κυρίως από τη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να περιορίσει τις αυξήσεις των πράσινων τιμολογίων η έκπτωση που παρείχε τον Μάιο ήταν 25% τον Μάιο, τον Ιούνιο 38% και τον Ιούλιο 30% ενώ ανάλογες κινήσεις έκανε και η Protergia στο κίτρινο τιμολόγιο αλλά και το Φυσικό Αέριο.

Για σήμερα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 159,14 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με χθες και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις το επόμενο διήμερο λόγω της αργίας θα παραμένει στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σημερινό μείγμα είναι στο 43,26%, του φυσικού αερίου στο 32,57%, του λιγνίτη είναι και πάλι αυξημένη στο 10,6% και των νερών είναι στο 4,89%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 11,32%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη συμμετοχή των λιγνιτών στο μείγμα παραγωγής, τις δυο τελευταίες ημέρες (χθες ήταν σχεδόν 12%) φαίνεται να συνέβαλε στην πτώση της μέσης χονδρικής τιμής η οποία από το επίπεδο των 220 ευρώ/MWh έπεσε στα 150 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα η μέση χονδρική τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας διαμορφώθηκε στα 192,69 ευρώ/MWh στη Ρουμανία στα 193,15 ευρώ/MWh και στην Ουγγαρία απ΄ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών στα 176,93 ευρώ/MWh.