Τιμολόγια ρεύματος: H Protergia αλλάζει τα δεδομένα για τον Αύγουστο

Τιμολόγια ρεύματος: H Protergia αλλάζει τα δεδομένα για τον Αύγουστο
Πέμπτη, 25/07/2024 - 06:46

Ανατρέπει τα δεδομένα στη λιανική αγορά ενέργειας η Protergia ανακοινώνοντας μια εβδομάδα πριν τη γνωστοποίηση των τιμολόγιων ρεύματος για τον Αύγουστο ότι θα διατηρήσει τις ίδιες χρεώσεις με τον Ιούλιο, απορροφώντας το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την αυξημένη χονδρεμπορική τιμή.

Με μια επιθετική εμπορική πολιτική, η θυγατρική της METLEN Energy & Metals, σε μια δύσκολη περίοδο για το ηλεκτρικό σύστημα και τις επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά να έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο, τουλάχιστον για τον Αύγουστο, διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι τα τιμολόγια του επόμενου μήνα θα διατηρήσουν τις ίδιες τιμές του Ιουλίου. Και αυτό την ώρα που το ανοδικό ράλι στο χρηματιστήριο ενέργειας συνεχίζεται με τη μέση χονδρεμπορική τιμή να είναι στα 139,5 ευρώ αυξημένη σχεδόν κατά 40,5%. Δίνοντας σημαντική έκπτωση, ανακοίνωσε τιμή 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα στο πράσινο τιμολόγιό της, δηλαδή απορρόφησε 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αφού η τιμή σύμφωνα με τον τύπο και τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής του Ιουλίου θα ήταν 26 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πιο αναλυτικά το «πράσινο» τιμολόγιο με την επωνυμία Protergia Home Value Special ( Ειδικό Τιμολόγιο) θα έχει τιμή τα 159.9 ευρώ ανά MWh ή 0,1599 ανά KWh παρότι το χονδρεμπορικό κόστος θα είναι στα 260,8 ευρώ.

Το Protergia Home Value Simple στα 136.7 ευρώ ανά MWh και το Protergia Home Value Easy στα 90,9 ευρώ ανά MWh.

Οι καταναλωτές δε, θα οφεληθούν και από τις επιδοτήσεις, οι οποίες όπως έκανε γνωστό η εταιρεία σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές.

H Protergia με την κίνηση αυτή ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς και οι άλλοι πάροχοι αν θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί θα πρέπει να απορροφήσουν μέρος του κόστους παρέχοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Επιπλέον, η Protergia «πετάει το γάντι» στη ΔΕΗ, τον μεγαλύτερο πάροχο στην αγορά, που μέχρι τώρα στο νέο καθεστώς της λιανικής αγοράς ενέργειας έχει «κατοχυρώσει» τον τίτλο του φθηνότερου παρόχου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ για να περιορίσει τις αυξήσεις των πράσινων τιμολογίων η έκπτωση που παρείχε τον Μάιο ήταν 25% τον Μάιο, τον Ιούνιο 38% και τον Ιούλιο 30% ενώ ανάλογες κινήσεις έκανε και η Protergia στο κίτρινο τιμολόγιο αλλά και το Φυσικό Αέριο.

Τον Ιούλιο έδωσε τιμή τα 135,57 ευρώ ανά MWH και τον Αύγουστο θα πρέπει να ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά MWh με βάση την αύξηση του κόστους κατά 40,5% της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Η διοίκηση της ΔΕΗ για να παραμείνει ο φθηνότερος πάροχος και τον Αύγουστο θα πρέπει να δώσει λιανική κάτω από τα 159 ευρώ της Protergia και να απορροφήσει σχεδόν το 50% της αύξησης του κόστους της ενέργειας του Ιουλίου.

Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, καθώς είναι δυσανόλογο το κόστος για την επιχείρηση σε σχέση με την Protergia, καθώς εκπροσωπεί εκατομμύρια νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα η κίνηση της Protergia αν ακολουθήσει και η ΔΕΗ θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ύψος επιδοτήσεων με δεδομένό ότι στις προθέσεις του κ. Σκυλακάκη είναι η τιμή της κιλοβατώρας να κινείται μεταξύ 15 και 16 λεπτών, αλλά και χαμηλότερο τέλος στο φυσικό αέριο. Μάλιστα το ΥΠΕΝ αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη σχετική νομοθετική διάταξη για την επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την ηλεκτροπαραγωγή. Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα και κίτρινα τιμολόγια και όχι μπλε) και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα.

Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.