Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνει τις τελευταίες ημέρες η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών στο δεκαήμερο από 11 Ιουλίου έως και 22 Ιουλίου όπου στο χονδρική καταγράφηκε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ έτους με την τιμή ανά μεγαβατώρα στα 219,28 ευρώ, η αγορά κινείται ήπια καθοδικά.
Για σήμερα η τιμή στην αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μειώθηκε κατά 1,67% και διαμορφώθηκε 104,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι ΑΠΕ με 47,21% και ακολουθεί το φυσικό αέριο με 29,67%. Η κατώτερη ενδοσυνεδριακή τιμή ήταν τα 59,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ανώτατη τα 208,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παρά την καθοδική πορεία των τιμών, η μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουλίου, που αποτελεί και μια από τις βασικές συνιστώσες διαμόρφωσης των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων του επόμενου μήνα, είναι σημαντικά υψηλότερη από τον Ιούνιο. Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του Ιουνίου ήταν στα 98,89 ευρώ ανά MWh και του Ιουλίου ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 133,43 ευρώ (σ.σ. υπολείπεται και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα) ενισχυμένη κατά 34,92% και δεν αναμένεται να υπάρξει δραματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τη χονδρική και τα τιμολόγια λιανικής που συνδέονται άμεσα με τη χονδρική αγορά, δηλαδή τα κυμαινόμενα και το ειδικό τιμολόγιο, θα πρέπει να έχουν μια αντίστοιχη αύξηση. Αυτό ωστόσο θα καθοριστεί από το τι εμπορική πολιτική θα ακολουθήσουν και τις εκπτώσεις που θα παρέχουν στους καταναλωτές, με την Protergia του ομίλου Metlen να έχει δώσει το «σήμα» για συγκράτηση τιμών ανακοινώνοντας σταθερές χρεώσεις και για τον Αύγουστο. Το κρίσιμο μέγεθος της αγοράς είναι η ΔΕΗ αφού το μερίδιο της φτάνει στο 70% στη χαμηλή τάση και η τιμή που θα ανακοινώσει στο πράσινο τιμολόγιο είναι αυτή που θα κρίνει και το ύψος των επιδοτήσεων που έχουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς Αυγούστου.
Η στόχευση είναι οι χρεώσεις να μην ξεπεράσουν τα 14-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η επιδότηση θα κινηθεί σε τέτοια επίπεδα ώστε να καλύψει τη διαφορά από τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις που έχουν τεθεί εκτός επιδοτήσεων επαφίενται στο πόσο θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά και κατά πόσον κάποιοι προμηθευτές θα θελήσουν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης του χονδρεμπορικού κόστους, περιορίζοντας τις ανατιμήσεις.
Στο θέμα των επιδοτήσεων αναφέρθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας και αναφέρθηκε στην απότομη αύξηση των τιμων της Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατά κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε».
Πάντως ο κ Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μπορεί η παρέμβαση της κυβέρνησης να επανέφερε τις τιμές σε κανονικά επίπεδα, αφήνοντας στην πραγματικότητα αιχμές κατά των παραγωγών.
«Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά.