Με επιστολή του στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Εγχειρίδιο Πληροφόρησης του Κώδικα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) που έχει καταρτιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας θέτει δύο βασικά ζητήματα. Το ένα αφορά στις σημαντικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται αναφορικά με την αποστολή στους προμηθευτές των ετήσιων εκκαθαρίσεων για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά από τον ΔΕΔΔΗΕ και το δεύτερο στο πρόβλημα των απωλειών και στο γεγονός ότι στις διατάξεις του υπό διαβούλευση Εγχειριδίου, οι προβλέψεις για το περιεχόμενο του σημειώματος της Μηνιαίας και της Ετήσιας Οριστικής Εκκαθάρισης προς τους Εκπροσώπους Φορτίου, δεν περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο ύψος των απωλειών.
Το θέμα έχει θέσει ο ΕΣΠΕΝ και σε επιστολή του από τον περασμένο Ιούνιο σημειώνοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη ορθότερη ενημέρωση των Συμμετεχόντων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, όσο και για την ανάσχεση του διαρκώς αυξανόμενου επιπέδου των απωλειών (τεχνικών και μη) που επιβαρύνει τους καταναλωτές με πρόσθετο κόστος, την άμεση υλοποίηση ενεργειών από τον ΔΕΔΔΗΕ, που θα αντιμετωπίζουν κατ’ αρχάς τη διαπιστωμένη έλλειψη διαθεσιμότητας «αξιόπιστων δεδομένων για τον προσδιορισμό των απωλειών δικτύου στα ηλεκτρικά συστήματα ΜΔΝ. Ο ΕΣΠΕΝ σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί απαραίτητη την προσθήκη σχετικών προβλέψεων στο Εγχειρίδιο, για την προσήκουσα ενημέρωση των Συμμετεχόντων σχετικά με το ύψος των απωλειών στα συστήματα ΜΔΝ, σημειώνοντας πώς «επί του παρόντος, η ελλιπής ενημέρωση των Εκπροσώπων Φορτίου για το επίπεδο των απωλειών, τόσο πριν την εκκαθάριση των συστημάτων ΜΔΝ (ex-ante) όσο και μετά την εκκαθάριση αυτών (ex-post), επιτείνει αφενός την ως άνω αναφερόμενη επισφάλεια ως προς το τελικό κόστος της προμήθειας, και αφετέρου τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής στη λειτουργία της αγοράς προμήθειας και του ανταγωνισμού».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ύψος των απωλειών φθάνει στο 18% του συνόλου της ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αν υπολογίσει κανείς ότι το εγκεκριμένο ύψος των απωλειών από τη ΡΑΑΕΥ βρίσκεται στο 13,5% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας το αποδεκτό ύψος των απωλειών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 7% με 8%.
Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν αυτές τις τεράστιες απώλειες σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι τρεις. Κατ΄ αρχήν η μεγάλη διείσδυση μικρών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, δηλαδή κυρίως τα μικρά φωτοβολταϊκά που σύμφωνα με τον Διαχειριστή είναι ανορθολογικά κατανεμημένα στο δίκτυο αυξάνοντας τις απώλειες. Ο δεύτερος λόγος είναι η απουσία καταμετρήσεων σε αρκετές χιλιάδες καταναλωτές καθώς πρόκειται για κλειστά σπίτια, ή καταστήματα, εξοχικά κλπ. Πάντως σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ στη μείωση του προβλήματος θα συμβάλει η μηναία καταμέτρηση στην οποία προβλέπεται να φθάσει στο 100% των παροχών έως το τέλος Ιουλίου.
Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος των υψηλών απωλειών είναι βεβαίως οι ρευματοκλοπές. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πήρε τεράστιες διαστάσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συνεχίστηκε με την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια της της ενεργειακής και συνεχίζεται αμείωτο έως σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις ο ΕΣΠΕΝ αναφέρει ότι Παρά τις διατάξεις του αρ. 184 του Κώδικα ΜΔΝ και τις σχετικές προβλέψεις των αρ. 3.2.1. και 3.2.2 του υπό διαβούλευση Εγχειριδίου, σύμφωνα με τις οποίες η Κατάσταση Ετήσιας Εκκαθάρισης των συστημάτων ΜΔΝ πρέπει να αποστέλλεται από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. σε κάθε Συμμετέχοντα δεκατρείς (13) μήνες μετά την ολοκλήρωση του έτους εκκαθάρισης, παρατηρούνται διαρκώς επιδεινούμενες καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση των Ετήσιων Οριστικών Εκκαθαρίσεων.