Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο
Δευτέρα, 19/08/2024 - 08:22

Ανοιχτά είναι όλα τα δεδομένα για την επιδότηση ρεύματος στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Ανοιχτά είναι όλα τα δεδομένα για την επιδότηση ρεύματος στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σταθερά πάνω από τα 123 ευρώ βρίσκεται η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τον Αύγουστο, κάτι που δείχνει ότι και τον επόμενο μήνα, στη λιανική αγορά, δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές. Χαρακτηριστικά ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας είναι στα 123,16 ευρώ/Mwh.

Το θέμα των επιδοτήσεων είναι ανοιχτό και για το Σεπτέμβρη, καθώς με νομοθετική ρύθμιση έχει προβλεφθεί η έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο για ένα τρίμηνο προκειμένου να καλυφθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Η ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης επιβάλλεται σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006.

Για τον Αύγουστο οι μεγάλοι πάροχοι κράτησαν τις τιμές και μένει να φανεί τι θα συμβεί για τον Σεπτέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κρατική επιδότηση να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς οι τιμές έμειναν σχεδόν σταθερές.