Για σήμερα Παρασκευή καταγράφεται εκτόξευση της τάξης του 38,54%, με την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) να φτάνει τα 144,83 ευρώ/MWh στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 362,91 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 63,85 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση παραμένει υψηλή και διαμορφώθηκε στις 410,282 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με 43,38%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 38,40%, τα υδροηλεκτρικά 6,31%, οι εισαγωγές 7,07%.Η μέση χονδρεμπορική τιμή του Αυγούστου στο πρώτο δεκαπενθήμερο διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη μέση τιμή του Ιουλίου που είχε εκτιναχθεί σχεδόν κατά 41% σε σχέση με τον Ιούνιο. Ειδικότερα ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας φτάνει στα 122 ευρώ/Mwh.
Η μέση τιμή του Ιουλίου που ξεπέρασε τα 133 ευρώ/MWh ωστόσο θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί και αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφύγει και πάλι στις επιδοτήσεις των λογαριασμών στα νοικοκυριά.
Η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και οι ανησυχίες που προκαλούνται και από τις γεωπολιτικές αναταράξεις δημιουργούν προβληματισμό για τις τιμές αερίου,
Πολλοί, δε, αναλυτές, εκτιμούν ότι μπορεί η τιμή να φτάσει και στα 50 ευρώ/MWh, ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κουρσκ. Στον Ολλανδικό κόμβο TTF η τιμή του φυσικού αερίου κινείται κοντά στα 40 ευρώ/MWh έχοντας μια μηνιαία άνοδο που ξεπερνά το 24%.
Προβληματισμό επίσης προκαλεί η πορεία των τιμών και του πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μπρεντ ξεπέρασε και σήμερα το φράγμα των 80 δολαρίων/βαρέλι αφού είχε προσεγγίσει νωρίτερα, χθες, τα 79 δολάρια, έχοντας, σε εβδομαδιαία βάση, καταγράψει άνοδο περίπου 3,50%.
Δεν είναι μόνο όμως ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο που μπορεί να επιβαρύνουν τους καταναλωτές αλλά και ο υπαρκτός κίνδυνος για την πυροδότηση νέων ανατιμήσεων σε βασικά είδη αλλά και μια σειρά από υπηρεσίες σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκαλεί πια σε μόνιμη βάση η κλιματική κρίση όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, το κακάο, τα πορτοκάλια ακόμη και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο παρατεταμένος καύσωνας στην τοπική παραγωγή πατάτας.
Αλλωστε τον Ιούλιο φέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκε 2,7% από 2,3% τον Ιούνιο και έναντι αύξησης 2,5% τον Ιούλιο πέρυσι. Κύριες αιτίες είναι οι ανατιμήσεις σε αρκετά είδη διατροφής (π. χ. ελαιόλαδο +56,7%), αλλά και στο φυσικό αέριο και σε πλειάδα από υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο η αύξηση του λεγόμενου εισαγόμενου πληθωρισμού ήταν στο 4,4% έναντι μείωσης 19,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2023 με το 2022. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Μαΐου 2024, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023, όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 6,2% έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.