Great Sea Interconector: Καταρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης

Great Sea Interconector: Καταρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης
Τρίτη, 03/09/2024 - 08:58

Αργά χθες το απόγευμα, συμφώνησαν, έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, οι κυβερνήσεις Κύπρου – Ελλάδας, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ για το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης.

Με βάση τη συμφωνία, η κυπριακή Κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. τον χρόνο και συνολικά με 125 εκατ. Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές.

Οποιαδήποτε άλλα ποσά δυνατό να κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρέωσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το premium wacc

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» με την χθεσινή συμφωνία κλείδωσε υπέρ του ΑΔΜΗΕ η αύξηση της διάρκειας ισχύος του προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου. Η αρχική ρυθμιστική απόφαση -που αφορούσε τότε τον EuroAsia Interconnector- προέβλεπε απόδοση προνομιακού κέρδους (απόδοσης) ύψους 8.3, έναντι του 4.6 που κατά κανόνα παραχωρείται στην ΑΗΚ για ρυθμιζόμενα ενεργειακά έργα.

Το 8.3% προβλέπεται να παραχωρείται στον φορέα υλοποίησης για 12 χρόνια. Ωστόσο, μετά από εντονότατες πιέσεις του ΑΔΜΗΕ, αλλά και μετά από αξιολόγηση του θέματος από ελεγκτικό συμβουλευτικό οίκο που επιστράτευσε η ΡΑΕΚ, κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί η περίοδος ισχύος του premium wacc για 17 χρόνια, αντί 12. Προφανώς αυτό σημαίνει διασφάλιση εσόδων κάποιων εκατομμυρίων προς τον φορέα υλοποίησης, ώστε το έργο να θεωρείται βιώσιμο (επικερδές για τους επενδυτές) σε όλες τις φάσεις του.

Για την επισημοποίηση – οριστικοποίηση της χθεσινής συμφωνίας θα απαιτηθούν αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο και την ανώτερη αρχή της ΡΑΕΚ, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/09/2024 - 09:03