Ηλεκτρισμός: Φωτιά οι τιμές στη ΝΑ Ευρώπη- Ρεκόρ ανώτατης χονδρικής τιμής στην Ελλάδα

Ηλεκτρισμός: Φωτιά οι τιμές στη ΝΑ Ευρώπη- Ρεκόρ ανώτατης χονδρικής τιμής στην Ελλάδα
Τρίτη, 03/09/2024 - 06:42

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές χονδρικής στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης με την Ελλάδα να καταγράφει άλλο ένα ρεκόρ ανώτατης χονδρεμπορικής τιμής.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά σημείωσε πτώση μετά το χθεσινό άλμα κατά 105% και την τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας να ξεπερνά τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα η μέγιστη τιμή κατά τη διάρκεια του 24ωρου έφτασε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για προσφορά που υποβλήθηκε από μεγάλο υδροηλεκτρικό για τις 8 το βράδυ δηλαδή την ώρα που σβήνουν τα φωτοβολταικά και το σύστημα έχει μεγάλη ανάγκη ενέργειας. Συνολικά οι παραγωγοί έδωσαν στην αγορά 8.184 μεγαβατώρες εκ των οποίων οι 1642 μεγαβατώρες πουλήθηκαν σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Η παραγωγή ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο ανήλθε σε 4.286 μεγαβατώρες και οι λιγνιτικές μονάδες έδωσαν 1.555 μεγαβατώρες. Στην παραγωγή συμμετείχαν και υδροηλεκτρικές μονάδες με 1360 MWh και οι ανεμογεννήτριες με 578 MWh. Η αμέσως υψηλότερη επόμενη ενδοσυνεδριακή τιμή πώλησης ρεύματος ήταν στις 19:00 το βράδυ. Η τιμή ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε στα 583,37 ευρώ. Οι ποσότητες παραγωγής ενέργειας σε μία ώρα ήταν 8.135 μεγαβατώρες. Η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα Τρίτη διαμορφώθηκε στα 186,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας πτώση κατά 13,54%.

Οι πιέσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν αφορούν μόνο την ελληνική αγορά αλλά πολλές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι που οφείλεται κυρίως στις μεγάλες ποσότητες ρεύματος που απορροφά η Ουκρανία, με τις υποδομές ηλεκτρισμού κατεστραμμένες λόγω του πολέμου με τη Ρωσία, από την Ουγγαρία αλλά και τη Ρουμανία. Ωστόσο, στην έκρηξη των τιμών συμβάλλει και το ζήτημα που έχει προκύψει από την τεχνική μείωση των ροών από την Αυστρία στην Ουγγαρία ενώ την ίδια ώρα παραμένει υψηλή η ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα 3 Σεπτεμβρίου η Ρουμανία έχει την υψηλότερη τιμή όλης της Ευρώπης στα 246,89 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Ουγγαρία με 241 ευρώ/MWh, η Σερβία με 235,67 ευρώ/MWh, το Κόσοβο με 233,46 και η Βουλγαρία με 208,59 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές που θα διαμορωθούν τον Οκτώβριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ακόμη νωρίς να εξαχθεί συμπέρασμα για το πώς θα διαμορφωθεί η χονδρική τιμή που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των χρεώσεων στα πράσινα τιμολόγια. Ωστόσο τα «μηνύματα» στις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά δίνοντας σήματα ανόδου των τιμών.