Great Sea Interconnector: Κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη στην Κύπρο για το μέλλον του έργου

Great Sea Interconnector: Κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη στην Κύπρο για το μέλλον του έργου
Τρίτη, 10/09/2024 - 08:54

Κρίσιμη για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου είναι η σημερινή σύνοδος που συγκαλεί η κυπριακή πλευρά και στην οποία προσέρχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στην ευρεία σύσκεψη θα επιχειρηθεί να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το εμβληματικό έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,9 δισεκ. ευρώ.

Ένα 24ωρο πριν τη σύσκεψη ο κ. Σκυλακάκης, σε forum του Ο.Τ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου ιδιαίτερα δε για τους Κύπριους καταναλωτές. Όπως είπε σε συνέντευξή του, όταν τεθεί σε εμπορική λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση ο Κύπριος καταναλωτής θα έχει σημαντικά οφέλη, καθώς σήμερα πληρώνει ακριβότερο κατά 78% ρεύμα έναντι του Έλληνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και αφορούν στη λειτουργία των δύο αγορών η μέση τιμή χονδρικής στην Κύπρο κινείται φέτος στα 164 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται στα 92 ευρώ. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει το έργο ο κατασκευαστής, ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει κατά 51% στον Έλληνα φορολογούμενο, χωρίς να έχει ζημία, κάτι που δεν επιτρέπεται και νομικά», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ενόψει της αυριανής σύσκεψης στην Κύπρο, όπου και θα παρευρεθεί.

Και επεσήμανε ότι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου δεν έχει επιτευχθεί, αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την χρηματοδότηση του έργου από την κυπριακή κυβέρνηση με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2025 μέχρι την λειτουργία του έργου το 2030, δηλαδή συνολικά με 125 εκατ. ευρώ. Το κόστος της διασύνδεσης κατανέμεται κατά 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον CEF (Connecting Europe Facility). Ενώ η απόφαση της κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να μην εγκρίνει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να αρχίσει από 1/1/2025 να ανακτά από τους καταναλωτές έξοδα στα οποία θα προβεί για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης δημιουργεί «τρύπα» άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Στη σημασία που έχει ο Great Sea Interconnector για την Κύπρο, αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση ως ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας διότι «αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσου και στην πραγματικότητα θα δώσει μία πολύ μεγάλη ανακούφιση στους κύπριους πολίτες σε ότι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πολύ ακριβές».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ «η οποία και παρέσχε την προστασία της στο πρόγραμμα αυτό και βεβαίως το έχει εν μέρει χρηματοδοτήσει. Το ζήτημα της σκοπιμότητας του έργου δεν αμφισβητείται. Υπάρχει ένα τεχνικό θέμα οικονομικής βιωσιμότητας, έχει να κάνει με το ρυθμιστικό περιβάλλον και αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ των μερών».

Αναφορικά με το γεωπολιτικό ρίσκο σημειωσε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό και όπως είπε «το όποιο γεωπολιτικό ρίσκο δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να εμποδίσει την συνέχιση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου. Η ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά αυτό που ονομάζομαι γεωπολιτικό ρίσκο», πρόσθεσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Αλλωστε στο θέμα του καλωδίου αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη της Κυριακής στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό έργο το καλώδιο διασύνδεσης, κυρίως είναι σημαντικό για την Κύπρο. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν και το έργο θα γίνει, αν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου».