Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 (χρονιά για την οποία ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διαθέσιμα στοιχεία) ανέρχονταν σε περίπου 18% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας σε ότι αφορά τη Χαμηλή Τάση και στο 7,5% στη Μέση Τάση.
Ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης της εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των ρευματοκλοπών ζητά τη σύνδεση του κόστους των ρευματοκλοπών με τα τέλη χρήσης δικτύου σημειώνοντας ότι ο Διαχειριστής στην ουσία πληρώνεται δύο φορές για το κόστος των ρευματοκλοπών. Πρώτον κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης, που πληρώνεται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και μετακυλύεται στους τελικούς καταναλωτές και δεύτερον μέσω της είσπραξης του σχετικού τιμήματος μετά από διαπιστωμένη ρευματοκλοπή, απευθείας από τους υπόχρεους καταναλωτές.
Ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι θα ήταν προς όφελος των τελικών καταναλωτών, η ενέργεια που αντιστοιχεί σε διαπιστωμένες ρευματοκλοπές, κατά την Οριστική Εκκαθάριση, να αφαιρείται απευθείας από τη συνολική ενέργεια που καταλογίζεται -μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης- στους προμηθευτές και η οποία εν τέλει επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, αποφεύγεται τόσο η εις διπλούν ανάκτηση του κόστους των ρευματοκλοπών, όσο και η μετακύλιση της επισφάλειας στους προμηθευτές και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές αυξάνοντας τα τιμολόγια προμήθειας.
Σημειώνει δε ότι «όπως αναδεικνύεται σε μελέτη του ACER1 , η Ελλάδα ήταν -ήδη από το 2021- και παραμένει σήμερα μία εκ των ελαχίστων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. όπου το κόστος των απωλειών του δικτύου δεν ανακτάται μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με προφανή συνέπεια την έλλειψη επαρκούς κινήτρου του Διαχειριστή για τον περιορισμό των απωλειών».
Εξάλλου σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ είναι απαραίτητο να τεθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση και την υλοποίηση σχεδίου ανάσχεσης της αύξησης των ρευματοκλοπών και τη σταδιακή απομείωση τους.
Μάλιστα προτείνεται στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για ρευματοκλοπή να προστεθεί και η διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου απενεργοποιημένων παροχών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στην πρόταση του προβλέπει κατ΄ αρχήν αναθεώρηση των χρεώσεων για ρεύμα που έχει κλαπεί καθώς ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι συνεπείς καταναλωτές χρεώνονται σήμερα πολύ περισσότερο από αυτούς που κλέβουν ρεύμα. Επίσης προτείνει την εξαμηνιαία επικαιροποίηση της τιμής που πληρώνεται η ενέργεια που έχει κλαπεί ώστε να παραμένει ευθυγραμμισμένη με το τρέχον κόστος ενέργειας, καθώς και τον επανακαθορισμό του ποσοστού προσαύξησης της τιμής από το 70% στο 100%.
Επιπρόσθετα σημειώνει ότι η άμεση ένταξη όλων των καταναλωτών σε καθεστώς μηνιαίας καταμέτρησης, μπορεί όπως αναφέρεται και στην εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, να συμβάλει περαιτέρω στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, εφόσον αυτή θα συνοδεύεται από την εντατικοποίηση των δράσεων αποτροπής του φαινομένου. Στην κατεύθυνση αυτή, κομβική σημασία θα έχει πρωτίστως η ολοκλήρωση του έργου της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών για το σύνολο των καταναλωτών.