Η Rosneft αποτελεί το 40% της ρωσικής παραγωγής και ως εκ τούτου είναι από τις εταιρείες που έχουν μπει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν στις αρχές του επόμενου έτους.
Το συνολικό ποσό μερισμάτων που ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός θα αγγίξει τα 441,5 δις ρούβλια, δηλαδή, 7 δις δολάρια, που σύμφωνα με τους Financial Times αποτελεί το μισό των ετήσιων καθαρών κερδών της. Είχε προηγηθεί η κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom, η οποία πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε το μεγαλύτερο μέρισμα στην ιστορία της δικής της, αλλά και συνολικά του ρωσικού χρηματιστηρίου, το οποία έφτασε συνολικά στα 1,24 τρις ρούβλια.
Οι κινήσεις αυτές, καθώς και η παρουσιαζόμενη κερδοφορία μπορεί να είναι απότοκες του αυξημένου κέρδους λόγω της αύξησης των τιμών στην αγορά ενέργειας το 2021, αλλά παράλληλα εκτιμάται πως αποτελεί και μια επίδειξη πυγμής από τη ρωσική πλευρά.
Την ίδια ώρα η Ουκρανία έχει ξεκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της Rosneft, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή, καθώς η διοίκηση του πετρελαϊκού κολοσσού αποτελείται από τους βασικούς υποστηρικτές του Ρώσου Προέδρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, η Υπηρεσία «ξεκίνησε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στην Ουκρανία».
Συγκεκριμένα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «σχεδόν 20 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα (677.000 USD) περιουσιακά στοιχεία που φαίνεται ότι ανήκουν σε θυγατρική Rosneft στην Ουκρανία δεσμεύτηκαν, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέβαλαν την άδεια της εταιρείας».
Από την πλευρά της πάντως η Rosneft ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος περιουσιακά στοιχεία που να ανήκουν στην εταιρεία στο έδαφος της Ουκρανίας».
Πάντως ενδιαφέρον έχει η πορεία της Rosneft για το 2022, όπου ισχύουν και οι κυρώσεις, αφού εκτιμάται πως η συγκεκριμένη εταιρεία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών συγκριτικά με άλλες εταιρείες ενέργειας. Το ίδιο το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας έχει επισημάνει πως η Rosneft και οι θυγατρικές σηκώνουν το βάρος των κυρώσεων κατά τα δύο τρίτα του ρωσικού ενεργειακού κλάδου.
Συγκεκριμένα οι κυρώσεις έχουν αποκόψει την εταιρεία από μερικούς από τους πιο ισχυρούς δυτικούς εταίρους της, οι οποίοι αποτελούσαν τον κόμβο για την παράδοση πετρελαίου στους καταναλωτές. Μέσα σε όλα αυτά ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ παραιτήθηκε από την προεδρία της εταιρείας.