Στην είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν σχεδίαζε μια επίσκεψη στη Μέση Ανατολή που θα περιελάμβανε και τη Σαουδική Αραβία, πολλοί παρατηρητές του κλάδου είδαν σε αυτή σημάδια "ξεπαγώματος" των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ. Είδαν επίσης την προοπτική χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. Εξάλλου, ο Μπάιντεν σχεδίαζε αυτή την επίσκεψη για τη μείωση των τιμών.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά. Ενώ είναι ωραία η σκέψη ότι μια και μόνο επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να την πείσει να ανοίξει τις κάνουλες του πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές, η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές μπορεί να μην πέσουν για πολύ καιρό ακόμη.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής ενεργειακής ανάλυσης της Goldman Sachs, Damien Courvalin, μιλώντας στο CNBC, διέψευσε τις ελπίδες για μια γρήγορη λύση στο παγκόσμιο -και των Ηνωμένων Πολιτειών- πετρελαϊκό πρόβλημα. Η αγορά βρίσκεται σε ένα διαρθρωτικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, δήλωσε ο Courvalin, και ενώ κάποια πρόσθετα βαρέλια της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια περαιτέρω άνοδο στο άμεσο μέλλον, δεν αποτελούν βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προσθέσει περισσότερα βαρέλια στη μηνιαία αύξηση της παραγωγής του είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο μικρή δύναμη έχει ο ΟΠΕΚ επί του παρόντος πάνω στις τιμές του πετρελαίου.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί για λίγο πάνω από 400.000 βαρέλια ημερησίως, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να την αυξήσει σε σχεδόν 650.000 βαρέλια ημερησίως. Παρότι κάποιοι αναλυτές χαιρέτησαν την απόφαση αυτή ως σημαντική για τον ενεργειακό εφοδιασμό, δεν είναι εύκολο η υπόσχεση να γίνει πράξη.
Οι Financial Times, για παράδειγμα, επικαλέστηκαν αυτή την εβδομάδα την Rapidan Energy Group λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ δύσκολα θα επιτύχει την πλήρη αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 bpd τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ένα πιο ρεαλιστικό ποσοστό, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, ήταν 355.000 bpd.
Τα προβλήματα ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ όσον αφορά την παραγωγή τόσης ποσότητας πετρελαίου όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας ΟΠΕΚ+ δεν ήταν μυστικό. Τον Απρίλιο, τα προβλήματα αυτά οδήγησαν τον ΟΠΕΚ να παράγει έως και 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως λιγότερο από ό,τι υποτίθεται ότι θα παρήγαγε.
Ωστόσο, αυτό το γεγονός σχετικά με την παραγωγή του ΟΠΕΚ δεν λαμβάνει ούτε κατά διάνοια τόση προσοχή όσο η επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και προγραμματιστεί επίσημα. Προς το παρόν, υπάρχουν απλώς σχέδια. Και αυτά τα σχέδια έχουν ήδη επικριθεί.
Τα ζητήματα που έφεραν τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία σε αντιπαράθεση, συμπεριλαμβανομένης της απειλής του Μπάιντεν να μετατρέψει το Βασίλειο σε κράτος παρία εξαιτίας της δολοφονίας Κασόγκι, είναι ακόμη ζωντανά, κι ένας κλάδος ελιάς από τον Μπάιντεν ίσως να μην αρέσει πολύ σε ορισμένους ψηφοφόρους του στην Αμερική.
Από την άλλη όμως υπάρχει και μεγάλη δυσαρέσκεια για την ενεργειακή πολιτική του Μπάιντεν που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των καυσίμων για τους Αμερικανούς πολίτες.
«Αυτό το ταξίδι στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία -όταν πραγματοποιηθεί- θα γίνει στο πλαίσιο σημαντικών αποτελεσμάτων για τον αμερικανικό λαό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ, προσθέτοντας ότι «αν [ο Πρόεδρος] αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστεί με έναν ξένο ηγέτη και ότι μια τέτοια δέσμευση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, τότε θα το κάνει».
Αυτή η δήλωση δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη όσον αφορά τα σχέδια για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου είναι περιορισμένη και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι λόγω γεωπολιτικών παραγόντων. Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας με στόχο την πετρελαϊκή της βιομηχανία, τον συνεχή αγώνα της Λιβύης να διατηρήσει την παραγωγή της απρόσκοπτη και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν, για άλλη μια φορά, δεν οδηγούν πουθενά.
Όλα αυτά σημαίνουν, ουσιαστικά, ότι ό,τι κι αν κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος παγκόσμιος ηγέτης, οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν αυξημένες. Στην πραγματικότητα, μπορεί να πάνε ακόμα ψηλότερα.
Παρά τις διαρροές πάντως από τις ΗΠΑ για την μελλοντική επίσκεψη Μπάιντεν στον Κόλπο, στη Σαουδική Αραβία κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ριάντ, η αναβολή της επίσκεψης έγινε προκειμένου η Ουάσινγκτον να ικανοποιήσει πρώτα όλα τα σαουδαραβικά αιτήματα.
Και το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ουάσινγκτον για να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, ακόμη και αν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα τα καταφέρει;