Η ιστορική άνοδος έχει ανεβάσει τον πληθωρισμό σε μεγάλα επίπεδα κάτι που μπορεί να στοιχήσει πολιτικά στην κυβέρνησή του τους επόμενους μήνες, καθώς έρχονται πιο κοντά οι ενδιάμεσες εκλογές.
Σύμφωνα με τους New York Times σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο Ντέλαγουέρ ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε: «Ελπίζω να έχω μια απόφαση με βάση τα δεδομένα που αναζητώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Στην ίδια συζήτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει στον Λευκό Οίκο σχεδίαζε να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών πετρελαίου. Παράλληλα επέκρινε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου για κερδοσκοπία, ενώ οι Αμερικανοί καταναλωτές υπέμεναν υψηλές τιμές.
Σε κάθε περίπτωση η αναστολή του φόρου αερίου, που είναι 18,4 σεντς ανά γαλόνι, θα απαιτούσε έγκριση και από το Κογκρέσο.
Πάντως αν συμβεί αυτό θα είναι η δεύτερη μεγάλη κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης να περιορίσει το άλμα των τιμών στην ενέργεια. Η προηγούμενη ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, οπότε ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει την απόφασή του να απελευθερώσει ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τα αποθεματικά. Η συγκεκριμένη ποσότητα αντιπροσώπευε το 5% της συνολικής ζήτησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο και το 1% της συνολικής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι αυτή η ενέργεια δεν εμπόδισε τις τιμές να πάρουν την άνοδο, γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος σύντομα θα επανέλθει.
Ακόμα στο πλαίσιο των κινήσεων για να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών εντάσσεται και η επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την προεκλογική περίοδο είχε στραφεί με πολύ σκληρό τρόπο έναντι του καθεστώτος του Ριάντ. Στόχος της επαναπροσέγγισης, που έχει φτάσει στο επίπεδο ακόμα και ενός ταξιδιού του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, είναι να πείσει την ηγεσία της χώρας να αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή της.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει συνομιλίες και με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, κάτι που προς το παρόν δεν έχει αποδώσει τα, για πολλούς, αναμενόμενα. Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όμως αυτή τη στιγμή αδυνατεί να αυξήσει τις εξαγωγές της καθώς τα μεγάλα εργοστάσια έχουν καταστραφεί και θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα – μπορεί και χρόνια – για να ανακτήσει την ικανότητά για μεγάλες ποσότητες.