Η Γερμανία ανέβασε το επίπεδο κινδύνου στο εθνικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού», μετά τις απότομες περικοπές στις προμήθειες από τη Ρωσία.
Ο αυξημένος συναγερμός ενισχύει την παρακολούθηση της αγοράς και ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε δήλωση την Πέμπτη.
«Θα είναι ένας δύσβατος δρόμος που πρέπει να διανύσουμε ως χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε ακόμα, βρισκόμαστε σε κρίση αερίου».
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την μέχρι πρότινος αδιανόητη προοπτική των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταδιακά συμπιέζει τις προμήθειες. Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις απότομες περικοπές στην κύρια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Γερμανία.
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 1,7% στα 129,30 ευρώ (136,62 $) ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% από τότε που ο κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream κατά περίπου 60%.
Σύμφωνα με το σχέδιο της φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Όπως μετέδωσε χθες η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η μετάβαση στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου συνεπάγεται μάλλον ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Στο τρίτο στάδιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο συνδυάζεται με μείωση της προσφοράς και παρά τη λήψη μέτρων, η προσφορά δεν επαρκεί οπότε και λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν οι καταναλωτές». Εν ολίγοις, θα έχουν προτεραιότητα τα νοικοκυριά της Γερμανίας, τα νοσοκομεία και γενικώς όποιος φορέας καλύπτει ζωτικές ανάγκες, ενώ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η βιομηχανία.