Για ντόμινο τύπου Lehman Brothers προειδοποιεί η Γερμανία, καθώς εκτιμά πως η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης δημιουργεί τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί κατάρρευση στις ενεργειακές αγορές, παραλληλίζοντάς την με τον ρόλο της Lehman Brothers στην πυροδότηση της οικονομικής κρίσης.
Με τους προμηθευτές ενέργειας να συσσωρεύουν απώλειες, αναγκαζόμενοι να αγοράζουν όγκους σε υψηλές τιμές, υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφού ανέβασε το επίπεδο κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στη δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού».
«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να το σηκώσουν πια, ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει κάποια στιγμή», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Ενα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα».
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές από ρεύμα.
Επιστροφή στον άνθρακα
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, σε πρωτοσέλιδό άρθρο, εστιάζει στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για προσωρινή επιστροφή στην παραγωγή ρεύματος από λιγνιτορυχεία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον: «Ένα πράσινο ‘ταμπού’ κατέρρευσε το περασμένο Σαββατοκύριακο», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ειδικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα αγωνιζόταν με πάθος για την ενεργειακή μεταρρύθμιση, θέλει να ανοίξει πάλι τα λιγνιτωρυχεία. Προσωρινά, έστω. Και μάλιστα κάνει αυτή την εξαγγελία τη στιγμή που καίγονται δάση έξω από το Βερολίνο, που η μισή Γερμανία στενάζει από τον καύσωνα, που και ο τελευταίος έχει καταλάβει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι εδώ».
Η Stuttgarter Zeitung κάνει λόγο για μία «χρονιά στερήσεων» και παρατηρεί: «Κάθε πολίτης και κάθε ιδιωτική επιχείρηση μπορεί από τώρα να εξοικονομήσει ενέργεια, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για έναν ομαλό χειμώνα. Καμία ιδέα δεν μπορεί να απαγορεύεται εκ των προτέρων για πολιτικούς λόγους. Αυτό ισχύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη- που είναι επιβλαβής για το κλίμα- αντί του φυσικού αερίου, για την περαιτέρω χρήση πυρηνικών εργοστασίων σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή για την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους».
Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrücker Zeitung παρατηρεί: «Όποιος ακούει προσεκτικά τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αυτές τις ημέρες, θα έχει παρατηρήσει ότι προετοιμάζουν ψυχολογικά τους πολίτες για δύσκολους καιρούς. Είτε πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που κάπως αόριστα ακόμη κάνει λόγο για ‘στερήσεις’, είτε για τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που απροκάλυπτα μας λέει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια. Το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη».