Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα επιδιώξει την υποστήριξη της αμερικανικής ιδέας για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού εξαγωγικού αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας επικείμενης επίσκεψης στην Ασία την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Associated Press.
Η Γέλεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία και θα ταξιδέψει επίσης στο Τόκιο και τη Σεούλ για να υποστηρίξει την υπόθεση του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου. Η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά η Γέλεν έχει καλέσει την Κίνα να χρησιμοποιήσει την ειδική σχέση της με τη Ρωσία για να τερματιστεί ταχύτερα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το ανώτατο όριο των τιμών του ρωσικού πετρελαίου ήταν ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης της G7 κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τον περασμένο μήνα, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να μελετήσουν τρόπους επιβολής του, αλλά παραδέχθηκαν ότι θα χρειαστεί η υποστήριξη των μεγάλων εισαγωγέων, κυρίως της Κίνας και της Ινδίας.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μισό της τρέχουσας τιμής του ρωσικού αργού. Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται ήδη με συχνά μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα εναλλακτικά προϊόντα και μια περαιτέρω μείωση στο μισό θα έφερνε την τιμή κοντά στο επίπεδο που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της.
Αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το όπλο του ανώτατου ορίου τιμών είναι απίθανο να λειτουργήσει, λόγω των προκλήσεων για την εξασφάλιση επαρκούς υποστήριξης γι' αυτό τόσο από τους καταναλωτές πετρελαίου όσο και από τους παραγωγούς. Επίσης, η εφαρμογή του μέτρου φαίνεται να είναι αρκετά περίπλοκη.
Το σενάριο που φαίνεται να συζητείται είναι να συνδεθούν οι τιμές με την ασφαλιστική κάλυψη, καθώς σχεδόν το σύνολο των παγκόσμιων θαλάσσιων ασφαλίσεων είναι συγκεντρωμένο σε μια χούφτα δυτικών εταιρειών.
Υπάρχει επίσης το ερώτημα του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία ανταποκρίνεται σε ένα ανώτατο όριο τιμών. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ρωσία θα το δεχτεί πραγματικά αυτό και δεν θα προβεί σε αντίποινα; Νομίζω ότι αυτό ακούγεται σαν μια πολύ, πολύ καλή θεωρητική ιδέα, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη», δήλωσε η Άμριτα Σεν της Energy Aspects στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Στην εβδομάδα που τελείωσε οι αγορές πετρελαίου σημείωσαν μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μειώσεις στην ιστορία αλλά η πραγματικότητα της προσφοράς και της ζήτησης έστειλε έκτοτε τις τιμές υψηλότερα.
Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου την Τρίτη μπορεί να μείνει ως μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του ταραχώδους έτους 2022 της αγοράς πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από την έναρξη λειτουργίας των χρηματιστηρίων πετρελαίου, η πτώση του αργού δεν προκάλεσε καμία αλλαγή κατά μήκος της καμπύλης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, υποδηλώνοντας ότι η τεράστια πτώση προήλθε κυρίως από εκτεταμένη κατοχύρωση κερδών, καθώς οι κυρίως μη φυσικοί συμμετέχοντες πανικοβλήθηκαν στην προοπτική της ύφεσης που θα πλήξει τις αγορές νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι ισορροπίες, ωστόσο, δεν λένε ψέματα - εξακολουθούμε να ζούμε σε περιόδους εξαιρετικά περιορισμένης προσφοράς και παρόλο που μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, η φυσική πλευρά της εξίσωσης θα ωθήσει τις τιμές σύντομα πίσω.