Ορισμένες προσδοκίες ότι θα υπάρξει κάποια κοινή δήλωση με τη Σαουδική Αραβία για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως ούτε αποκλείστηκαν για το μέλλον.
Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει αρχές Αυγούστου και εκεί ενδεχομένως να φανεί πιο καθαρά η σημασία της επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή το σημαντικό ζήτημα είναι να υπάρξει μια σχετική απόφαση από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργότερα ο Μπάιντεν είπε ότι με τον πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε μια «καλή συζήτηση» για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, μέσω των επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου. «Και αυτό θα ξεκινήσει σύντομα. Και κάνω ό,τι μπορώ για να αυξήσω την προσφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάτι που αναμένω να συμβεί.
Οι Σαουδάραβες συμμερίζονται αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα και με βάση στις συζητήσεις στις σήμερα, αναμένω ότι θα δούμε περαιτέρω βήματα στις επόμενες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία «θα επενδύσει σε νέα τεχνολογία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αναπτύξει και να εξασφαλίσει αξιόπιστα δίκτυα 5G και 6G, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, στις αναπτυσσόμενες χώρες για να συντονιστεί με το Partnership for Global Initiative».
Ο Μπάιντεν ωθούμενος από την πίεση που ασκούν στις αγορές ενέργειας οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία πραγματοποίησε το ταξίδι στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Σαουδική Αραβία, στέλνοντας μήνυμα ισχυρής παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επενδύουν στην οικοδόμηση ενός θετικού μέλλοντος της περιοχής, σε συνεργασία με όλους εσάς – και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πάνε πουθενά», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ το Σάββατο από τη Τζέντα. Μάλιστα πραγματοποίησε την πρώτη πτήση Αμερικανού Προέδρου από το Ισραήλ απευθείας στη Σαουδική Αραβία, μια ενέργεια με ειδικό συμβολισμό.
Όσο διαρκούσε το ταξίδι του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή και πριν ακόμα φτάσει στη Τζέντα, το πετρέλαιο σημείωνε άνοδο κατά 2,5%.
Η εξέλιξη αυτή, για όσους παρατηρούσαν τις τιμές, προμήνυε πως οι αγορές είχαν ήδη αρχίσει να κατεβάζουν τις προσδοκίες τους για τα αποτελέσματα. Ωστόσο νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα οι δύο δείκτες αναφοράς Brent και WTI περιορίστηκαν κατά 5,5% και 6,9%, αντίστοιχα. Όμως διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η πτώση δεν σχετιζόταν τόσο πολύ με το ταξίδι Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, αλλά με την αίσθηση που είχε κυριαρχήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι λόγο υψηλής τιμής και συνακόλουθης ύφεσης, θα μειωθεί η ζήτηση.
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, εκτιμάται πως παρά τα πενιχρά άμεσα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπάιντεν, η τιμή του πετρελαίου δεν θα ανέλθει άλλο και ίσως πέσει κιόλας.
"Το Brent έχει πέσει αισθητά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα. Είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί δεδομένου ότι οι φόβοι για ύφεση πιθανώς δεν θα υποχωρήσουν προς το παρόν", ανέφερε η Commerzbank, όπως μετέδωσε το Reuters.
Πάντως στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχεδόν μονοπώλησε το θέμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου στη Σαουδική Αραβία το 2018, για το οποίο ο Μπάιντεν θεωρεί ως υπεύθυνη την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, Επικρίθηκε με σφοδρότητα γι’ αυτό, κάτι που μεταφέρθηκε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Αμερικανού Προέδρου.
Σε σχετική ερώτηση, αφού προηγουμένως είχε ήδη απαντήσει σε καταιγισμό ερωτήσεων γι’ αυτό το θέμα, κάποια στιγμή αποκρίθηκε σε δημοσιογράφο ως εξής: "Γιατί δεν μιλάτε για κάτι που έχει σημασία; Είμαι στην ευχάριστη θέση να απαντήσω σε μια ερώτηση που έχει σημασία".