Τους τελευταίους δύο μήνες κάθε εβδομάδα προβαίνει σε μια διαφορετική διαρροή, στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα ή ενεργεί με τέτοιο τρόπο που να προκαλεί εντάσεις στις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τα διεθνή ΜΜΕ.
Όπως εχθές μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το τι πραγματικά συμβαίνει, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου από την Πέμπτη και μετά, έστω και αν αυτές θα είναι κάπως περιορισμένες.
Προχθές, ωστόσο, είχε υπάρξει διαρροή από την Gazprom ότι θα σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου «λόγω ανωτέρας βίας».
Όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που ο Καναδάς απελευθέρωσε την Siemens Energy και επέτρεψε τη μεταφορά του κινητήρα που ζητούσε η Μόσχα όλο αυτό το διάστημα για να τον επανατοποθετήσει στον αγωγό. Προς στιγμήν φάνηκε ότι τελικά αυτό δεν θα είναι το γεγονός καθοριστικής σημασίας.
Προηγουμένως ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωνε ότι αν δεν επιστραφεί ο κινητήρας δεν θα ήταν δυνατόν να αποκατασταθεί η συνηθισμένη ροή φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό προκάλεσε στο εσωτερικό του Καναδά σφοδρή κριτική, όμως το Βερολίνο σχεδόν… παρακαλούσε την Οτάβα να επιτρέψει τη μεταφορά του κινητήρα.
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις το Κρεμλίνο αποφάσισε πως από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου θα σταματούσε εντελώς την παροχή φυσικού αερίου για λόγους συντήρησης. Αυτά στην αρχή. Στη συνέχεια ξαφνικά οι λόγοι συντήρησης συνδέθηκαν με την αποστολή του κινητήρα κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη διεθνή πίεση προς τον Τριντό να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις. Όταν αυτές ελήφθησαν, ο Καναδός πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει – πέρα από το εσωτερικό του – και το μένος του Ζελένσκι από την Ουκρανία, ο οποίος τον καλούσε να μην κάνει τη χάρη στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μέχρι και εχθές, από την ΕΕ διαμηνυόταν πως το χειρότερο σενάριο είναι και το πιο πιθανό. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου εχθές δήλωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης είναι η πιθανότητα να μην επανεκκινήσουν οι ροές».
Ακόμη η Wall Street Journal μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Σιγκαπούρη ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε και αυτός με τη σειρά του: "Εργαζόμαστε πάνω στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Και αυτό το σενάριο, και επομένως η υπόθεση, είναι ότι η Gazprom δεν θα παραδίδει πλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη... Βασίζουμε τα σχέδιά μας χειμερινής ετοιμότητας στο χειρότερο δυνατό σενάριο".
Ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσει για την Πέμπτη ο Πούτιν, το βέβαιο είναι πως ακόμα και να επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου – έστω και περιορισμένα – έχει τα όπλα εκείνα για να δημιουργεί εντάσεις στους αντιπάλους του. Και αυτοί, φαίνεται, μπορεί τελικά να συντονίζονται, αλλά καθυστερούν πολύ. Κι αυτή ίσως να είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους απέναντί του.