Την Τρίτη το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το βλέμμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εκδήλωση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε Ελλάδα και Κύπρο για ευνόητους λόγους.
Αν και το σημείο που θα επιχειρήσει το γεωτρητικό πλοίο, δεν είναι γνωστό, σύμφωνα με πηγές τουiEnergeia το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα επιχειρήσει σε περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έρευνες από τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη, ώστε να κάνει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για επιβεβαίωση των ευρημάτων που έχουν.
Σύμφωνα με την Τουρκική Ενεργειακή Εταιρεία TPAO οι σχεδιασμοί για τις γεωτρήσεις γίνονται στα πεδία που θεωρούνται ότι έχουν δυναμικό. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων γεωτρήσεων σε βαθιές θάλασσες που συνεχίζει με εθνικούς πόρους, τα τελευταία δύο χρόνια 2017-19 πραγματοποιήθηκαν οι γεωτρήσεις σε βαθιές θάλασσες στα οικόπεδα Alanya-1, Finike-1, Karpaz-1, Güzelyurt-1 και Magosa-1, καθώς και οι γεωτρήσεις σε ρηχές θάλασσες Kuzey Erdemli-1, Kuzupınarı-1 και Gümüşyaka-1. Οι δραστηριότητες στον τομέα αυτό θα συνεχιστούν χωρίς επιβράδυνση με το Narlıkuyu-1 και άλλες γεωτρήσεις σε βαθιά θάλασσα.
Σύμφωνα με την εθνική ενεργειακή πολιτική, η TPAO συνεχίζει να εργάζεται στη γαλάζια πατρίδα μας για να αποκαλύψει το δυναμικό υδρογονανθράκων της χώρας μας με τις συνεχιζόμενες υπεράκτιες γεωτρήσεις.
Στόχος της ΤΡΑΟ σε όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι να κάνουν ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη «γαλάζια πατρίδα» όπως σημειώνει η εταιρεία και να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από την ξένη ενέργεια.
Η Τουρκία έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά σε εξοπλισμό έρευνας και εξόρυξης καθώς ο στόλος της αποτελείται πλέον από 6 πλοία, 2 ερευνητικά και 4 γεωτρύπανα. Στόχος η ενεργειακή απεξάρτηση καθώς περίπου το 80% των αναγκαίων ενεργειακών πόρων της χώρας εισάγεται.
Παρότι είναι διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος η παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία είναι φτωχή. Από το 1990 έως το 2017 ο ετήσιος εφοδιασμός πρωτογενούς ενέργειας τριπλασιάστηκε, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός έως το 2019. Την ίδια χρονιά ο εφοδιασμός πρωτογενούς ενέργειας της Τουρκίας περιλάμβανε περίπου 31% πετρέλαιο, 30% άνθρακα και 25% φυσικό αέριο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του κόστους των εισαγωγών της Τουρκίας το 2019, και το 75% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Όπως είναι φυσικό αυτός ήταν ο λόγος για την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα, ώστε να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων και την εκροή συναλλάγματος.
Τα πολύ ενθαρρυντικά νέα από τη Μαύρη Θάλασσα όπου ολοκληρώνονται οι διασυνδετήριοι αγωγοί που θα μεταφέρουν το αέριο στην ηπειρωτική χώρα και στο λιμάνι Φίλιος, έχουν γεμίσει αισιοδοξία για τις προσπάθειες του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν.
Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, που διαθέτει τεχνολογία έβδομης γενιάς, έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα και ευελπιστούν στην Άγκυρα ότι θα είναι ακόμα πιο τυχερό από το Φατίχ που επιχειρεί στην Μαύρη Θάλασσα.
Το πλοίο, το οποίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους, έχει πλήρωμα 200 ατόμων και μπορεί να τρυπήσει έως και 12.200 μέτρα, θα αποσταλεί από το λιμάνι Taşucu στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας με τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Αυγούστου 9, παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ολοκληρωθούν οι τελικές προετοιμασίες μετά από 2,5 μήνες.
Στο πλοίο μετά την αναχώρηση από το λιμάνι Όκπο στη Νότια Κορέα, φτάνοντας στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνης στις 19 Μαΐου όπου ονοματοδοτήθηκε ως Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης, ανάπτυξης και ενημέρωσης στο πλοίο γεώτρησης, παραμένοντας ελλιμενισμένο για 2,5 μήνες.
Η αυριανή μέρα όπως έγραψε στοTwitter ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ το βράδυ της Δευτέρας, είναι «Μεγάλη μέρα αύριο!... Είμαστε ενθουσιασμένοι. Το τέταρτο γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν σηκώνει άγκυρα αύριο για την πρώτη του γεώτρηση. Είθε το μονοπάτι του να είναι καθαρό, ο άνεμος του να είναι εύκολος και η προσπάθειά του να είναι σαν του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν.