Το περιστατικό στον Nord Stream έχει προκαλέσει ανησυχίες, καθώς τα αίτια ακόμα αναζητούνται, ενώ όλες οι πλευρές έμμεσα ή άμεσα αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια ενέργεια δολιοφθοράς.
Την ενίσχυση της επιτήρησης έχει ξεκινήσει η Νορβηγία, η οποία αποτελεί πλέον τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Όπως έγινε γνωστό από τη νορβηγική κυβέρνηση, έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες για τη θωράκιση έναντι ενδεχόμενης επίθεσης στις χερσαίες μονάδες επεξεργασίας, τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου.
Όπως μετέδωσε το Reuters κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιταλίας. Συγκεκριμένα η ιταλική κυβέρνηση έχει αναπτύξει μονάδες ειδικών που επιτηρούν και ελέγχουν υποβρύχια καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ενώ η φύλαξη έχει επεκταθεί και σε λοιπές γραμμές παροχής φυσικού αερίου.
Παράλληλα η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει καταδυτικό σκάφος στην περιοχή όπου έγιναν οι εκρήξεις του Nord Stream 2 προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια, σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί τουλάχιστον ο τρόπος που συνέβησαν. Φυσικά οι έρευνες της Σουηδίας αποσκοπούν επίσης στην ανεύρεση τεκμηρίων που θα οδηγήσει στον ιθύνοντα νου, εφ’ όσον πράγματι αποδειχθεί πως πρόκειται για δολιοφθορά.
«Η ακτοφυλακή είναι υπεύθυνη για την αποστολή, αλλά τους υποστηρίζουμε με μονάδες», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του σουηδικού ναυτικού, Τζίμι Άνταμσον.
«Το μόνο που ονομάζουμε είναι το HMS Belos, το οποίο είναι ένα υποβρύχιο σκάφος διάσωσης και κατάδυσης».
Ακόμα και από την πλευρά της Δανίας εκφράζονται ανησυχίες. Η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen σημείωσε τη Δευτέρα ότι «δυστυχώς, αναδεικνύεται τόσο ένα παρόν όσο και ένα μέλλον, τα οποία είναι πιο ζοφερά από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος και η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή».
«Πήραμε μια τρομακτική γεύση από αυτό την περασμένη εβδομάδα με τις διαρροές στο Nord Stream 1 και 2. Ήταν εκπληκτικό και ανησυχητικό», δήλωσε σχετικά.
Σύμφωνα με αναλυτές τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα είναι αναγκαίο να βρίσκονται στην κατεύθυνση της ανθεκτικότητας των αγωγών.
Συγκεκριμένα χρειάζεται η κατασκευή περισσότερων προστατευτικών σωλήνων που μπορούν να αντέξουν μια επίθεση. Ακόμα θα πρέπει οι έλεγχοι των αγωγών να πραγματοποιούνται σε τακτικό ρυθμό και η παρακολούθηση της λειτουργίας τους να γίνεται προληπτικά. Επίσης τα κράτη θα χρειαστεί πλέον να προστατεύουν τους αγωγούς και να αναχαιτούν ενδεχόμενες επιθέσεις με ειδικό εξοπλισμό που θα διαθέτει είτε το λιμενικό κάθε χώρας, είτε το πολεμικό ναυτικό. Επιπρόσθετα οι έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιούνται και από αέρος.