Την υλοποίηση δύο εμβληματικών έργων στη Δυτική Μακεδονία – τη μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και την κατασκευή data center ισχύος έως 1 GW – ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2024, στους αναλυτές. Η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή στο τέλος του 2026, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και τη θέση της θα πάρει μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου (OCGT) ισχύος 350 MW, με την κατασκευή να ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2026 και τη λειτουργία της να αναμένεται για το 2027.
Η μονάδα σχεδιάζεται με δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης σε κλειστού κύκλου (CCGT) μέσω της προσθήκης τουρμπίνας ατμού 150 MW, ενώ θα είναι hydrogen ready, ακολουθώντας τις εξελίξεις για τη χρήση πράσινων καυσίμων. Η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με προμηθευτές τεχνολογίας και αναμένεται να καταλήξει σε ανάδοχο μέσα στο β’ τρίμηνο του 2025, με την αδειοδότηση να ολοκληρώνεται εντός του γ’ τριμήνου. Ο εφοδιασμός της μονάδας με φυσικό αέριο θα διασφαλιστεί μέσω αγωγού μικρότερου των 10 χλμ., τον οποίο θα υλοποιήσει ο ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του 2027. Παράλληλα, η ΔΕΗ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μεγάλου data center στην περιοχή, σε δύο φάσεις: η πρώτη προβλέπει ισχύ 300 MW και η δεύτερη επέκταση στο 1 GW. Όπως διευκρίνισε ο κ. Στάσσης πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Πάντως εκτίμησε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από data center θα αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι παρούσα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα μεταξύ άλλων και για να διοχετεύσει την ενέργεια που θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Το σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία θα παρουσιαστεί επίσημα στις 3 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα. Το σχέδιο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει μια ευρύτερη αναδιάταξη του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια και την ευελιξία. Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται:
- Φωτοβολταϊκά πάρκα 1,2 GW
- Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες) 300 MW
- Δύο σταθμοί αντλησιοταμίευσης, 320 MW και 240 MW αντίστοιχα
Η περιοχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, διαθέτει υποδομές, γη και δίκτυο, στοιχεία που τη καθιστούν ιδανική για την εγκατάσταση ενεργοβόρων ψηφιακών υποδομών, όπως τα data centers, ενώ βρίσκεται και κοντά στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι είναι της τάξης των 8 εκατ. ευρώ/MW για τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και τον μηχανολογικό εξοπλισμό χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το κόστος της ενέργειας και της γης. Σημείωσε τέλος ότι η Ευρώπη συνολικά είναι περίπου δύο χρόνια πίσω από την Αμερική στην ανάπτυξη data centers καθώς και ότι οι μεγάλοι επενδυτές του κλάδου αυτή την περίοδο αναπτύσσουν έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γεγονός που δίνει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να διερευνήσει την προοπτική μιας τέτοιας δραστηριότητας και να αναζητήσει επενδυτές.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ για το 2024 ανήλθε σε 10,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρουμανία, σημειώνοντας αύξηση 6,2%. Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA έφτασαν τα 1,821 δισ. ευρώ (+41,5%), με καθαρά κέρδη 334,8 εκατ. ευρώ (+68,8%). Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 0,42 ευρώ/μετοχή, αυξημένο σε σχέση με το 2023. Για το 2025 ο κ. Στάσσης προέβλεψε ότι τα EBIDTA θα φθάσουν τα 2 δις ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 400 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να δώσει μέρισμα για το 2025 0,60 ευρώ έναντι των 0,40 ευρώ το 2024.