Το Βερολίνο έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει πλήρως τη στρατηγική «φιλικών αποστάσεων» του παρελθόντος και έχει μεταβεί στη στρατηγική της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Κίεβο. Πρώτος τομέας όπου η νέα σχέση ξεδιπλώνεται δεν είναι άλλος από τον ενεργειακό. Η ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει στόχο την αναγέννηση της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που έχουν υποστεί κομβικές υποδομές της χώρας, λόγω των ρωσικών επιθέσεων.
Η νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε κατά τη 12η συνεδρίαση της Ουκρανο-Γερμανικής Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Οικονομική Συνεργασία, όπου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όπου προήδρευσαν η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Olga Stefanishyna και ο υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Προστασία του Κλίματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Franziska Brantner.
Όπως ανέφερε σχετικά η ουκρανική πλευρά «η συνεργασία της Ουκρανίας με τις γερμανικές επιχειρήσεις έγινε επίσης το κύριο θέμα κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης του (αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση) Yaroslav Demchenkov με τον διευθύνοντα σύμβουλο του German Eastern Business Association Michael Harms, τον επικεφαλής της ομάδας επιχειρησιακής υποστήριξης για την Ουκρανία στη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας Adam Balog και οι επικεφαλής της γραμματείας της ουκρανογερμανικής εταιρικής σχέσης από τη Yulia Rybak και την Anna Winter». Η σύνθεση της συνάντησης από μόνη της φανερώνει πως η νέα κοινή πορεία των δύο χωρών, έχει πολιτική και οικονομική διάσταση, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο διαλόγου.
Σύμφωνα με των Ουκρανό αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που δημιουργούνται πλέον προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για την ανοικοδόμιση ενεργειακών έργων. «Το ενεργειακό μας σύστημα παραμένει σταθερό, παρά τον άνευ προηγουμένου βομβαρδισμό, που δείχνει τη δύναμη του ουκρανικού ενεργειακού τομέα. Η επένδυση κεφαλαίων στην αποκατάσταση του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας αποτελεί συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της ενεργειακής βιομηχανίας της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως έγινε γνωστό, η νέα εταιρική σχέση έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς το Κίεβο έχει ήδη λάβει «σχεδόν 40 τόνους εξοπλισμού και υλικών για την αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής».
Ακόμα Γερμανίδα υφυπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα Franziska Brantner έκανε αναφορά στην ίδρυση κοινού Πράσινου Ταμείου. Συγκεκριμένα τόνισε την ετοιμότητά της Γερμανίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για να ξεκινήσει το Πράσινο Ταμείο το συντομότερο δυνατό με τη δυνατότητα μερικής χρήσης των κεφαλαίων του για την επείγουσα αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής.