Στη συνεδρίαση συμπροήδρευσαν ο κ. Μπγιορν Ζάιμπερτ, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου της Προέδρου, και ο κ. Άμος Χόκστιν, ειδικός συντονιστής του Προέδρου των ΗΠΑ. Επικεφαλής ήταν η κ. Ντίτε Γιούουλ Γιόργκενσεν, Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Ενέργειας της Επιτροπής, και η κ. Στέφανι Έπνερ, ειδική σύμβουλος και ασκούσα καθήκοντα ανώτερης διευθύντριας για το κλίμα και την ενέργεια στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Καθώς οι χώρες του κόσμου συγκεντρώνονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ για την COP27 αυτή την εβδομάδα, και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ταχεία και υπεύθυνη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Καταδίκασαν εκ νέου την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την παροχή επείγουσας ενεργειακής βοήθειας στην Ουκρανία και σε άλλες επηρεαζόμενες χώρες, όπως η Μολδαβία.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης στην Ουάσιγκτον, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την υπέρβαση της δέσμευσης να αυξηθεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ΥΦΑ κατά 15 bcm το 2022 σε σύγκριση με το 2021, την οποία ανέλαβαν στην κοινή δήλωση οι Πρόεδροι φον ντερ Λάιεν και Μπάιντεν.
Μόνο φέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, περίπου 48 bcm ΥΦΑ εξήχθησαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, ποσότητα μεγαλύτερη κατά 26 bcm απ’ ό,τι για ολόκληρο το 2021. Με βάση την τάση αυτή, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου εφοδιασμού της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) το 2023, με περίπου 50 bcm επιπλέον σε σύγκριση με το 2021.
Τα μέρη συζήτησαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η ειδική ομάδα θα συμβάλει στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της πλήρωσης των αποθεμάτων το 2023 σε τιμές που αντικατοπτρίζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και την κοινή μας επιδίωξη για σταθερότητα της αγοράς ενέργειας.
Έχοντας επίγνωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής και κατανάλωσης ΥΦΑ, τα μέρη δεσμεύτηκαν επίσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου τόσο στο διμερές εμπόριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στηρίζοντας εθνικά και διεθνή μέτρα για την ενίσχυση της παρακολούθησης, της υποβολής εκθέσεων και της επαλήθευσης, καθώς και της διαφάνειας, όσον αφορά τα δεδομένα για τις εκπομπές μεθανίου στον τομέα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης μέτρα ενεργειακής απόδοσης για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα 2022-23.