Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Ιαπωνία είναι μια χώρα που έχει και θα έχει σταθερή ανάγκη παροχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε αντίθεση με την ΕΕ που οι ανάγκες της σε LNG θεωρούνται πρόσκαιρες. Γι’ αυτό και η Ιαπωνία, τονίζεται, θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές προμήθειας που δεν θα εξαρτώνται από τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης.
Η έκθεση αναφέρει πως η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για την Ρωσία είναι διαφορετική από την Ιαπωνία, επειδή η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο «εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο» και στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα αυτή την περίοδο προσφεύγουν στο LNG.
Αναλυτικότερα οι προσεγγίσεις που επικρατούν στην Ιαπωνία περιγράφονται στο 2023 Outlook που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας στην Ιαπωνία.
«Από το 2026 και μετά, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων νέων έργων, και να διασφαλιστούν επενδύσεις για την υποστήριξη αυτών των νέων έργων», υπογραμίζει η έκθεση.
«Νέα αναπτυξιακά έργα στη Ρωσία θα υποχωρήσουν. Ο δρόμος για την αποκατάσταση της μελλοντικής αξιοπιστίας της Ρωσίας ως επενδυτικού προορισμού και πηγής εισαγωγών είναι ακόμη πιο μακρινός», ανέφερε το IEEJ.
Όσον αφορά τις ανησυχίες της Ιαπωνίας σχετικά με τη συνέχιση των αποστολών από το έργο Sakhalin LNG στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, οι Ιάπωνες επικαλούνται μεν τα συμβατικά δικαιώματα, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί μελλοντικές δυσάρεστες εξελίξεις.
«Ως τρόπος να τεθούν τα θεμέλια για το μέλλον, θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι τόσο οι επενδύσεις όσο και οι προμήθειες από το έργο (Sakhalin LNG) είναι νόμιμα δικαιώματα βάσει της σύμβασης και δεν υπάρχει λόγος να απειλούνται από μονομερή ρωσική γνωστοποίηση (notification)», εξήγησε η IEEJ.
Το IEEJ προέβλεψε ακόμη ότι η ΕΕ πρόκειται να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό μέχρι εκείνη τη στιγμή.
«Βραχυπρόθεσμα, (τα κράτη μέλη της ΕΕ) εκτίθενται στην απειλή της Ρωσίας εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών» και «αυτό οδήγησε σε σύσφιξη της παγκόσμιας αγοράς LNG».
«Για την Ιαπωνία, είναι επιθυμητό να συνεχίσει να εξασφαλίζει το Sakhalin LNG τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή όσο και την προμήθεια», πρόσθεσε η IEEJ.
Στην έκθεση συμπληρώνει σε αυτό το σημείο πως η Ιαπωνία πρέπει να λάβει μέτρα για να προετοιμαστεί επειγόντως για την απροσδόκητη απώλεια της συμμετοχής και της προσφοράς σε μετοχές από τo Shakhalin.