Η Ρωσία και το Ιράν, που τους ενώνουν οι όλο και στενότεροι στρατιωτικοί δεσμοί και το γεγονός ότι και οι δύο είναι παρίες στο διεθνές εμπόριο λόγω των δυτικών κυρώσεων, επιδιώκουν τώρα να επεκτείνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς με την Ασία και επεκτείνουν τις διώρυγες σε πλωτά ποτάμια και κατασκευάζουν σιδηροδρομικές γραμμές για να υποστηρίξουν το αυξανόμενο εμπόριο, αναφέρει το Bloomberg. Οι δύο χώρες εκτιμάται ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια στη διαδρομή.
Η νέα διηπειρωτική διαδρομή θα ξεκινούσε από την Αζοφική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης, το οποίο κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg, δεκάδες πλοία, ρωσικά και ιρανικά, ταξιδεύουν ήδη πάνω και κάτω από τη διαδρομή, η οποία είναι πολύ συντομότερη από τη διαδρομή εξ ολοκλήρου δια θαλάσσης από τα ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική Θάλασσα μέσω της Μεσογείου και μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
«Πρόκειται για την καθιέρωση αλυσίδων εφοδιασμού που είναι ασφαλείς έναντι κυρώσεων σε όλη τη διαδρομή», δήλωσε στο Bloomberg η Μαρία Σάγκινα, εμπειρογνώμονας σε θέματα κυρώσεων και ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών με έδρα το Λονδίνο.
Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, υπογράφοντας νωρίτερα φέτος μια 20ετή στρατηγική συμφωνία. Εκτός από τους εμπορικούς δεσμούς, οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών παραδόσεων όπλων από την Τεχεράνη στη Μόσχα, της μεταφοράς ρωσικών όπλων στο Ιράν και μιας αυξανόμενης ατζέντας εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Τον περασμένο μήνα εμφανίστηκαν αναφορές ότι η Ρωσία και το Ιράν είχαν υπογράψει συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικού σχεδιασμού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας και μάχης εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών τους τελευταίους μήνες.