Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πιο σίγουρη για την κατάσταση του γαλλικού ενεργειακού εφοδιασμού για τις επόμενες εβδομάδες, αναφέροντας τη χαμηλότερη κατανάλωση και την αύξηση της δυναμικότητας πυρηνικής παραγωγής.
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως η αναγνώριση από πλευράς ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πως η πυρηνική ενέργεια θεωρείται καθαρή ενέργεια επιδρά επάνω στις πολιτικές και των κρατών μελών. Συν τοις άλλοις ο «ζεστός» καιρός για τα δεδομένα της εποχής σε όλη την Ευρώπη, έχει βοηθήσει τις χώρες να σημειώσουν χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και, ως εκ τούτου, να διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης τα επίπεδα αποθήκευσης.
Πέραν αυτού η γαλλική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ήρθε ο – έστω ζεστός – χειμώνας έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θεωρήθηκε επιτυχημένο και για την πτώση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αντί την επιμονή των αγορών σε πολύ υψηλά επίπεδα, που προέβλεπαν πολλοί αναλυτές.
Η Μπορν, όπως μετέδωσε το Reuters, δήλωσε επίσης στο ραδιόφωνο Franceinfo ότι ενώ ο πληθωρισμός αναμενόταν να υποχωρήσει μετά την κορύφωση στις αρχές του 2023, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα σχέδια να προστατεύσει στοχευμένα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους.
Ακόμα η Γαλλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τα σχέδια να βοηθήσει τους Γάλλους αρτοποιούς να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, επιτρέποντάς τους να κατανείμουν την πληρωμή των φόρων τους με την πάροδο του χρόνου και πιθανώς την πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας για τους πρώτους μήνες του έτους.
«Είμαι πιο σίγουρη τις επόμενες εβδομάδες», είπε η Μπορν στο ραδιόφωνο Franceinfo, όταν ρωτήθηκε για τον ενεργειακό εφοδιασμό, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσει την κατάσταση με την ενεργειακή εταιρεία EDF.
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, η επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης ενέργειας CRE της χώρας, Emmanuelle Wargon δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα τροφοδοτικά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς τα γαλλικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις άκουσαν τις εκκλήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας της Γαλλίας κατά 10% έως το 2024 από τα επίπεδα του 2019, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει το σβήσιμο των φώτων και τη μείωση των θερμοστατών για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου το χειμώνα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου RTE δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 8,7% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου το 2014-2019.