Η πρώτη διμερής επίσκεψη της πρωθυπουργού της Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι στο εξωτερικό ξεκίνησε χθες από το Αλγέρι και συμπίπτει με την 30ή επέτειο της συνθήκης φιλίας μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας, που υπεγράφη στις 27 Ιανουαρίου 2003.
Η επίσκεψή της Ιταλίδας πρωθυπουργού θα διαρκέσει δύο ημέρες και έχουν προγραμματιστεί διάφορες συναντήσεις για να συζητηθούν συνεργασίες και συμφωνίες σχετικά με τη βιομηχανία, την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Παρόλα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του euractiv.gr, η ενέργεια, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων, καθώς στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος στο λεγόμενο Σχέδιο Mattei, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή της Ιταλίας, και ιδίως του νότου, σε ενεργειακό κόμβο στην καρδιά της Μεσογείου για ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Μελόνι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αιμέν Μπεναμπντεραχμάνε, τον υπουργό Ενέργειας και Μεταλλείων της Αλγερίας Μοχάμεντ Άρκαμπ και τον πρόεδρο της Αλγερινής Δημοκρατίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Στην ιταλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Confindustria Κάρλο Μπονόμι και ο διευθύνων σύμβουλος της Eni (Ente Nazionale Idrocarburi – Εθνικό Συμβούλιο Υδρογονανθράκων) Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι η Αλγερία έγινε ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/Epp) βρίσκεται στην Αίγυπτο στο πλαίσιο περιοδείας τριών κεφαλαίων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η οποία έχει ως στόχο την προώθηση της σταθεροποίησης της Λιβύης, μιας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και του κύριου σημείου διέλευσης των μεταναστών που φθάνουν παράνομα στην Ιταλία. Το Κάιρο είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας, μετά την Τύνιδα και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η Ιταλία φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ των λιβυκών κομμάτων για να διευκολύνει τη διεξαγωγή κανονικών εκλογών και συνεπώς τη σταθεροποίηση της χώρας. Τόνισε επιπλέον τη σημασία του ρόλου της Αιγύπτου «για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Ο υπουργός έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.
«Η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική συνεργασία και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, ιδίως στη Λιβύη, επίσης για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης», ήταν τα βασικά θέματα που επισημάνθηκαν.