Με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με ανάδοχες βουλγαρικές κατασκευαστικές εταιρείες, η γειτονική χώρα ευελπιστεί πως μέχρι το 2025, θα κατασκευάσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου χωρητικότητας 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων.
Σύμφωνα με στοιχεία του euractiv.gr, συνολικά, ολόκληρο το έργο για το Τσιρέν έχει κοστίσει σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», επειδή οι περιφερειακοί έμποροι φυσικού αερίου θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στην πρόσθετη χωρητικότητα. Το έργο φυσικού αερίου έλαβε επίσης καθεστώς προτεραιότητας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Τρεις Θάλασσες».
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια, εκτός από την Κροατία, που διαθέτει τους πόρους για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες, οι οποίες μπορούν να αντληθούν όταν χρειαστεί.
Αυτή τη στιγμή η κατανάλωση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα δύο τρίτα των οποίων είναι το χειμώνα εξαιτίας των υψηλών αναγκών σε θέρμανση.
Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δέσμευση χωρητικότητας μετά το 2025.
Ο Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Bulgartransgaz, δήλωσε: «Το έργο ενδιαφέρει όχι μόνο τη Βουλγαρία αλλά και την περιφερειακή αγορά. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από εμπόρους από γειτονικές χώρες για τη χρήση της διευρυμένης χωρητικότητας».