Την μείωση της παραγωγήςπετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε η Ρωσία, «απαντώντας» με αυτό τον τρόπο στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και ειδικότερα στην απόφαση για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού.
Σε ανακοίνωσή του ο Αλεξάντερ Νόβακ αναφέρει: «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή είναι μία παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μία επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης. Οι περικοπές του Μαρτίου θα διασφαλίσουν την ανάκαμψη της αγοράς» πρόσθεσε, υπονοώντας πως πρόκειται για μία κίνηση που θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου και υπογράμμισε: «Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει, χωρίς πρόβλημα, στις ξένες αγορές. Αλλά δεν θέλει να υποκύψει στους περιορισμούς των τιμών, που επιβάλλονται από τα κράτη της Δύσης. Οι επόμενες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά», κατέληξε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πούτιν.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ακολούθησε και η άνοδο 1,8% στα 86 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ΕΕ σχεδιάζει και νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά το ότι Ευρώπη και ΗΠΑ γνωρίζουν πως η Ρωσία παρακάμπτει κάποιες φορές τις κυρώσεις και με τη βοήθεια άλλων χωρών το ρωσικό αργό περνάει από επεξεργασία στην Ινδία και επιστρέφει στη Δύση χωρίς να θεωρείται ρωσικό προϊόν.
Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα συμμετέχει στον ΟΠΕΚ+, τον οποίο η Δύση έχει κατηγορήσει στο παρελθόν πως με αποφάσεις του για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, στηρίζει εμμέσως τη Ρωσία.
Ωστόσο αυτή τη φορά η ρωσική κυβέρνηση δεν περίμενε τη συλλογική απόφαση από τον ΟΠΕΚ και προχώρησε σε μονομερή απόφαση για μείωση της παραγωγής, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου.
Κίνηση για την οποία το Κρεμλίνο είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει, τονίζοντας πως θα ήταν αδύνατο να μην απαντήσει στοεμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαφόν που έχουν υιοθετήσει οι χώρες του G7.