Οι περιφερειακοί αντίπαλοι Σαουδική Αραβία και Ιράν συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου πρεσβείες και αποστολές, ανέφεραν η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Κίνα σε κοινή δήλωση την Παρασκευή, μετά από μια εβδομάδα σαουδαραβικών-ιρανικών συνομιλιών στο Πεκίνο.
«Οι τρεις χώρες ανακοινώνουν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία περιλαμβάνει συμφωνία για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους και την επαναλειτουργία των πρεσβειών και των αποστολών τους εντός περιόδου που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, και η συμφωνία περιλαμβάνει την επιβεβαίωση του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών», ανέφερε το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην ανακοίνωση που μεταδίδει το σαουδαραβικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης ότι «οι τρεις χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Οι δύο περιφερειακές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, των οποίων οι τεταμένες σχέσεις έχουν επιδεινώσει τις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Συρία, συμφώνησαν επίσης μετά τις συνομιλίες στο Πεκίνο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα συναντηθούν για να εφαρμόσουν τις συμφωνίες, να μεριμνήσουν για την επιστροφή των πρεσβευτών και να συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Έπειτα από πολυήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αλί Σαμχανί, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (SNSC) του Ιράν, και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας Μουσέιντ Αλ Αϊμπάν στο Πεκίνο, «επιτεύχθηκε την Παρασκευή συμφωνία με στόχο την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το ρήγμα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έχει διαμορφώσει την περιφερειακή πολιτική στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες.
Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΟΠΕΚ και αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου, αν και η παραγωγή του Ιράν έχει μειωθεί από το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη λεγόμενη ιρανική πυρηνική συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εξαγωγές. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, ηγείται επίσης της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία για τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου. Το Ιράν εξαιρείται από τις ποσοστώσεις λόγω των κυρώσεων σε βάρος του.