Τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), η οποία ξεκίνησε στο Γιοχάνεσμπουργκ την Τρίτη 22 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 24, θα είναι ο αυξανόμενος ρόλος των εθνικών νομισμάτων και η διεύρυνση της ένωσης. Η προσχώρηση νέων συμμετεχόντων μπορεί να αυξήσει σημαντικά το οικονομικό δυναμικό της ένωσης.
Στη Νοτιοαφρικανική μεγαλούπολη περισσότεροι από 50 ηγέτες χωρών του κόσμου και διεθνών οργανισμών θα λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS με την παρουσία του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις μέσω βιντεοκλήσης όπου θα ενημερώσει τη συνάντηση για τις προτεραιότητες της ρωσικής προεδρίας της ένωσης σε ένα χρόνο. Έχει επίσης προγραμματιστεί μια ομιλία μέσω βίντεο στο επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS που προηγείται της συνόδου κορυφής. Τη Ρωσία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφτασε ήδη στη Νότια Αφρική.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο έχει ήδη φθάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα ήθελε να συζητήσει απευθείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν διάφορα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής θα είναι το ζήτημα της επέκτασης των BRICS. Περισσότερες από 20 χώρες έχουν υποβάλει επίσημες αιτήσεις προσχώρησης στην ένωση. Όλοι οι υψηλόβαθμοι προσκεκλημένοι της συνόδου κορυφής θα συμμετάσχουν στη συνάντηση των «πέντε» μελών με τη μορφή BRICS plus/outreach.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι BRICS έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία επέκτασης για να γίνουν ένας από τους πυλώνες μιας δικαιότερης πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι κοινές προσπάθειες στις BRICS έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν μια κουλτούρα διαλόγου που βασίζεται στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού της επιλογής της δικής του αναπτυξιακής πορείας και της συνεκτίμησης των συμφερόντων του άλλου», η οποία βοηθά στην εξεύρεση κοινού εδάφους σε πολύπλοκα ζητήματα.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ινδία εξέφρασε θετικές προθέσεις για το θέμα της διεύρυνσης με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Βινάι Μοχάν Κουάτρα να σημειώνει την ανοιχτή διάθεση της ινδικής πλευράς.
Μεταξύ των χωρών για τις οποίες η συνάντηση θα είναι καθοριστική για το θέμα της ένταξης είναι η Αίγυπτος. Ο Αιγύπτιος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στη Ρωσία Ραούφ Σαάντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής θα οδηγήσει σε «πρακτικά βήματα» προς την κατεύθυνση της ένταξης της Αιγύπτου στις BRICS.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αίτηση της Αιγύπτου «υποστηρίζεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και αυτό είναι ήδη αρκετό». Ο Ραούφ Σαάντ πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στις BRICS για πολιτικούς λόγους και όχι για οικονομικούς. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύει ότι μπορεί να επιβληθούν ορισμένοι όροι στα νέα μέλη.
Η σύνοδος κορυφής σχεδιάζει να συζητήσει την αύξηση του ρόλου των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς, καθώς και την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και της δεξαμενής αποθεματικών νομισμάτων των BRICS, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι οι ηγέτες των BRICS πρόκειται επίσης να συζητήσουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών νομισματικών μέσων για την αύξηση του εμπορικού κύκλου εργασιών μεταξύ των μελών της ένωσης, γεγονός που θα τους επέτρεπε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ξένα νομίσματα μαζί με τη χρήση του εθνικού νομίσματος.
Μιλώντας για το ενδεχόμενο να συζητηθεί η εισαγωγή ενός κοινού νομίσματος, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Κουάτρα δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για ένα κοινό νόμισμα των BRICS απαιτούν αρκετές προϋποθέσεις», προσθέτοντας ότι το θέμα θα απαιτήσει περαιτέρω συζήτηση.
Ο Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε στους Financial Times ότι η Κίνα θα παροτρύνει τους συναδέλφους της των BRICS στη σύνοδο κορυφής να μετατρέψουν την ένωση σε πλήρη γεωπολιτικό αντίπαλο της G7. Με τη σειρά του, το Associated Press σημείωσε ότι η πιθανή επέκταση των BRICS θα είναι μια «ηθική νίκη» για τη Ρωσία και την Κίνα.
Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι μέχρι το 2040 το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι πιθανό να ενταχθούν στις BRICS στο εγγύς μέλλον) θα είναι περίπου το μισό του παγκόσμιου και διπλάσιο από εκείνο της G7. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, οι χώρες BRICS θα μπορέσουν να αλλάξουν «την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων».