Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μολδαβία δεσμεύτηκε για τον διαχωρισμό της παραγωγής, της μεταφοράς, της διανομής και της προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο την αποτροπή των μονοπωλίων και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ενδιαφερόμενων μερών στις υποδομές, αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ του το Euractiv.gr.
Παρά τον νόμο περί διαχωρισμού του 2016, η Gazprom, ο κύριος μέτοχος της Moldovatransgaz, αρνήθηκε να συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ANRE) να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας της Moldovatransgaz.
Ωστόσο, ενώ η Moldovatransgaz διατηρεί την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων (αγωγοί), η Vestmoldtransgaz θα αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο από τις 19 Σεπτεμβρίου.
Οι μέτοχοι της Vestmoldtransgaz είναι η Transgaz Romania με 75% και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με 25%.
Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, η θυγατρική της Transgaz θα είναι ο μοναδικός αδειοδοτημένος φορέας εκμετάλλευσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.
Ο Ion Sterian, γενικός διευθυντής της Transgaz, τόνισε ότι η εταιρεία συμβάλλει πλέον «ενεργά στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».
«Αυτός ο διαχωρισμός, τον οποίο η Δημοκρατία της Μολδαβίας ανέβαλε από το 2012, είναι ένα τεράστιο βήμα προς την ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov.
Η λύση αυτή είναι «προσωρινή» και «το μονοπώλιο πρέπει να σπάσει», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας Anatol Șalaru στην τηλεόραση B1.
Η Μολδαβία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, εργάζεται για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τον Μάιο του 2023, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν εξαρτάται πλέον από το φυσικό αέριο ή την ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία.