Ο δημοσιογράφος του Bloomberg Στέφεν Σταπσζίνσκι βρίσκεται στη SIEW στη Σιγκαπούρη. Ανέβασε στο Χ ένα βίντεο με τον Μιχαήλ Σουντάκοφ, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο σχετικά με την απελπιστική ανάγκη για περισσότερους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως ή τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Ο Σουντάκοφ δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να κατασκευάσει αντιδραστήρες με ρυθμό 20 ή περισσότερους ετησίως αντί του σημερινού ρυθμού των 3-4. Το μήνυμά του ήταν σαφές: Ο κόσμος πρέπει να επιταχύνει την πυρηνική ενέργεια για να επιτύχει τους πράσινους στόχους.
Η στροφή προς την πυρηνική ενέργεια έχει ήδη καταγραφεί και στην τιμή του ουρανίου, καθώς η τιμήspot βρίσκεται την ώρα που γράφεται το κείμενο στο επίπεδο των 53,20 δολαρίων/λίβρα (453,59 γραμμάρια), από 46,38δολ/λίβρα τον προηγούμενο μήνα και από 40,95 δολ/λίβρα πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για μεταβολή 14,72% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 29,92% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την χρήση SMRs, των μικρών προηγμένων αντιδραστήρων, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών τεχνολογιών στις καθημερινές τους λειτουργίες, η ενεργειακή τους κατανάλωση θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας τη χρήση πυρηνικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα όλο και πιο ελκυστική.
Οι SMR είναι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν δυναμικότητα ισχύος έως και 300 MW(e) ανά μονάδα, που ισοδυναμεί περίπου με το ένα τρίτο της δυναμικότητας παραγωγής ενός παραδοσιακού πυρηνικού αντιδραστήρα. Οι SMR είναι πολύ μικρότεροι από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες και είναι αρθρωτοί, καθιστώντας απλούστερη τη συναρμολόγησή τους σε εργοστάσια και τη μεταφορά τους στον τόπο εγκατάστασης. Λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός SMR σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για μεγαλύτερους αντιδραστήρες. Είναι επίσης σημαντικά φθηνότεροι και ταχύτεροι στην κατασκευή τους από τους συμβατικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και μπορούν να κατασκευαστούν σταδιακά για να καλύψουν την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση μιας περιοχής.
Υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ασφαλείας που περιλαμβάνονται στην παραγωγή SMR, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο μη ασφαλούς απελευθέρωσης ραδιενέργειας στο περιβάλλον μειώνεται σημαντικά. Τα συστήματα αυτά μπορούν να κλείσουν αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, σε περίπτωση δυσλειτουργίας.
Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 80 εμπορικά σχέδια SMR υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, με στόχο να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Αν και οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι διστακτικές όσον αφορά τις επενδύσεις σε SMR, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η οικονομική ανταγωνιστικότητά τους κατά τη χρήση. Καθώς οι ενεργειακές εταιρείες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τους SMR εντός της επόμενης δεκαετίας, θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση της δυνατότητας εφαρμογής τους και του κόστους που συνεπάγονται.