Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να σκληρύνει την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, από το οποίο σχεδόν κανένα δεν εμπορεύεται πλέον κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη.
Ο μηχανισμός του ανώτατου ορίου τιμών που έχει καθοριστεί από την G7 και την ΕΕ λέει ότι τα ρωσικά φορτία αργού προς τρίτες χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν δυτική ασφάλιση και χρηματοδότηση, εάν τα φορτία πωλούνται στο ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ή κάτω από αυτό. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ στο τέλος του 2022, όταν η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.
Ωστόσο, οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία πουλά σχεδόν όλο το αργό της πάνω από το ανώτατο όριο τιμών.
«Σχεδόν καμία» από τις αποστολές αργού της Ρωσίας τον Οκτώβριο δεν εκτελέστηκε κάτω από το ανώτατο όριο, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της ΕΕ στους FT.
«Τα τελευταία στοιχεία κάνουν την υπόθεση ότι θα πρέπει να σκληρύνουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως διάθεση να αφήσουμε τη Ρωσία να συνεχίσει να το κάνει αυτό».
Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν συζητήσει την αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με τους FT.
Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν αυστηρότερη στάση όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επέβαλαν κυρώσεις σε δύο πλοία για παραβίαση του ανώτατου ορίου τιμών.
Οι ΗΠΑ φέρονται επίσης να εργάζονται για την περαιτέρω πάταξη της παράκαμψης του ανώτατου ορίου τιμών.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ζητήσει πληροφορίες από εταιρείες διαχείρισης πλοίων σχετικά με 100 δεξαμενόπλοια για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι παραβιάζουν τις δυτικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, ανέφερε το Reuters αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο πηγή που έχει δει τις ειδοποιήσεις που έχει στείλει το υπουργείο Οικονομικών.
Ως αποτέλεσμα της αυστηρότερης επιβολής των κυρώσεων, οι τιμές των ναυτιλιακών ναύλων για τη μεταφορά ρωσικού αργού έχουν εκτοξευθεί, δήλωσαν έμποροι στο Reuters.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης έδειξαν ότι η μέση τιμή της ναυαρχίδας του ρωσικού αργού, της κατηγορίας Urals, ήταν 81,52 δολάρια ανά βαρέλι τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό είναι υψηλότερο από τη μέση τιμή του αργού Urals για τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, 70,62 δολάρια ανά βαρέλι.
Όμως αυτόν τον μήνα, η τιμή ενός βαρελιού Urals που βγαίνει από τα ρωσικά λιμάνια έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κοντά στο ανώτατο όριο τιμών της G7, αφού οι υψηλότερες τιμές των ναύλων και η πτώση των τιμών του αργού τύπου Brent την παρέσυραν προς τα κάτω, όπως υπολόγισε το Reuters.