Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου Κύπρου, σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη είπε πως το Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο προσδιορίζει τη χωροχρονική κατανομή σχετικών τρεχουσών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και χρήσεων στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερε στόχος του σχεδίου είναι η συμβολή στη στήριξη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα, εφαρμόζοντας μια οικοσυστημική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές πτυχές, καθώς και την προώθηση της συνύπαρξης σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων.
«Μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού η Δημοκρατία στοχεύει να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, του τουρισμού, της εξόρυξης πρώτων υλών, καθώς επίσης την προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων και στη διατήρηση προστασία κι βελτίωση του περιβάλλοντος περιλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε η κ. Χατζημανώλη.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι στο προσχέδιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού περιλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα και προτεινόμενα θαλάσσια έργα στον τομέα της Ενέργειας, όπως είναι τα ερευνητικά τεμάχια υδρογονανθράκων, ο αγωγός αερίου East Med, το έργο κοινού ενδιαφέροντος EuroAsia Interconnector.
Σύμφωνα με την Υφυπουργό Ναυτιλίας γίνεται, επίσης, πρόβλεψη για την κατάλληλη χωροθέτηση του Ενεργειακού Κέντρου, που περιλαμβάνει όλους τους μελλοντικούς σχεδιασμού και ενεργειακές υποδομές.