Τη Δευτέρα, το Ισραήλ όχι μόνο δήλωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ιορδανία αυξήθηκαν κατά ένα 25%, αλλά ότι οι εξαγωγές θα ενισχυθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του Ισραήλ να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος που θα προμηθεύει την Ευρώπη.
Η Ευρώπη αποτελεί δυνητικό προορισμό για το ισραηλινό φυσικό αέριο μέσω εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αίγυπτο ή ενδεχομένως νέων εγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας.
«Η δραματική αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία αποδεικνύει πόσο πολύ η αγορά φυσικού αερίου αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για το Ισραήλ και συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το μικρότερο από τα δύο υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου που παράγει το Ισραήλ, το Ταμάρ, έκλεισε για ένα μήνα, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο αντιποίνων κατά της Χαμάς στη Γάζα. Η διακοπή αυτή μείωσε την παραγωγή του Ταμάρ κατά 11% το τρίτο τρίμηνο.
Για το σύνολο του 2023, το Tamar εξήγαγε 2,56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πήγε στην Αίγυπτο, αναφέρει το Reuters.
Το Ισραήλ ανακάλυψε δύο υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο το 2010, με την παραγωγή να ξεκινά το 2013, βάζοντας τη χώρα για πρώτη φορά στον ενεργειακό χάρτη και μετατρέποντας το Ισραήλ σε εξαγωγέα. Το κοίτασμα Λεβιάθαν διαχειρίζεται σήμερα η Chevron.
Για το 2023, σε ετήσια βάση, το Ισραήλ είδε σχεδόν 14% αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου από τα υπεράκτια κοιτάσματά του, αποφέροντας πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα για το νέο κρατικό ταμείο πλούτου του, αναφέρει το Reuters, με την κυβέρνηση να στοχεύει πλέον σε έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια για το ταμείο κατά την επόμενη δεκαετία από φόρους και κέρδη.